Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Δυσχεραίνεται ο έλεγχος του δημοσίου

Υπέρ του ελέγχου όλων των οργανισμών στους οποίους συμμετέχει το δημόσιο τάχθηκε, χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες». Οπως επισήμανε, με τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση «στενεύει ο κύκλος των ελέγχων αυτών που είναι σε κρίσιμες θέσεις, αυτών που μπορεί να παίρνουν μίζες» αφού «ουσιαστικά υποκρύπτεται το δημόσιο και με μικρότερο ποσοστό από το 30% δε θα υπάρχει για τους διευθυντές και για τους προέδρους το "πόθεν έσχες"». Ζήτησε τη θεσμοθέτηση του «πόθεν έσχες» ακόμα και στους οργανισμούς στους οποίους το δημόσιο συμμετέχει έστω και με 1%. Να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει το νομοθέτημα, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε πρόταση ουσιαστικού ελέγχου προσκρούει στην επίκληση της «ελεύθερης αγοράς».

Ενδεικτική άλλωστε για τον υποκριτικό χαρακτήρα της «διαφάνειας» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ήταν η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Ν. Μπίστη, σχετικά με τον έλεγχο των θυγατρικών των τραπεζών ακόμα και με κρατική συμμετοχή. Οπως επισήμανε, «είναι ανώνυμες εταιρίες, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν έχουν καμία τυπική εξάρτηση από το δημόσιο. Ηθελα να διερωτηθούμε καλόπιστα αν τυχόν επιβολή του "πόθεν έσχες" θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αντιστρατεύεται τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας της οικονομικής δράσης».

Σχολιάζοντας το θέμα ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε αναφορικά και με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τα στελέχη των ιδρυμάτων ότι «οι τράπεζες είναι οι κατ' εξοχήν οργανισμοί που τα διευθυντικά τους στελέχη μπορεί να έχουν πληροφόρηση. Εμείς τασσόμαστε υπέρ της άποψης ότι πρέπει να ελέγχεται αυτός ο αριθμός των προσώπων όχι μόνο για τις τράπεζες που ελέγχονται ή "που συμμετέχει" το δημόσιο, όπως το υποστηρίζουμε εμείς, αλλά και για όλες τις ιδιωτικές τράπεζες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ