Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απαντήστε μου λοιπόν!

Αν ήμουνα εκεί στην αίθουσα που έδινε συνέντευξη ο κύριος Πρωθυπουργός στους αντιπροσώπους του ξένου Τύπου και με ρωτούσανε τι έχω να ρωτήσω - (τι να πρωτορωτήσω) - με όλη την αναγκαία σεμνότητα μιας και θα απευθυνόμουν σ' έναν ολόκληρο πρωθυπουργό και, μάλιστα, μπροστά σε κάποιους έγκριτους και προβεβλημένους δημοσιογράφους που του έδιναν «πάσες», κι έχοντας πάντα το φόβο μη μου απαντήσουν πως είμαι εκτός κλίματος συναίνεσης, θα τον απηύθυναν δύο μόνο ερωτήσεις, μια και το κόμμα του κι αυτός έχουν συσσωρεύσει πείρα 19 χρόνων εξουσίας.

Πριν κάποια χρόνια - μερικά ή πάμπολλα δε θυμάμαι ακριβώς - ο εργαζόμενος, αυτός δηλαδή που δούλευε κανονικά, έπιανε δουλιά - ας πούμε - στις 8 το πρωί και σκόλαγε στις 4 - ας πούμε. Είχε ένα κανονικό οχτάωρο, είχε το Σάββατό του ελεύθερο (κατακτημένο με κόπους και αγώνα) είχε και την Κυριακή του να τη διαθέσει όπως εκείνος ήθελε.

Τότε, εκείνα τα παλιά - δε θυμάμαι πόσα - χρόνια, δεν ξέραμε τι θα πει συμβασιούχος, τι θα πει μερική απασχόληση, τι θα πουν ευέλικτες σχέσεις εργασίας, τι θα πει σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά στα ξεκουμπίδια. Και ρωτάω. Σήμερα κύριε πρωθυπουργέ, συμβαίνει κάτι τέτοιο...; Αν τύχει και είσαι κανονικά εργαζόμενος και πας στις 8 η ώρα το πρωί στη δουλιά σου, δεν ξέρεις πότε και ποια ώρα θα σκολάσεις, δε θα έχεις Σάββατο ή Κυριακή ελεύθερη και θα τ' ανέχεσαι, γιατί αλλιώς σε περιμένει η έξοδος και η μαρμάγκα.

Σήμερα - κύριε πρωθυπουργέ - εάν δεν είσαι κανονικά εργαζόμενος και είσαι άνεργος, το μόνο που θα καταφέρεις - εάν τελικά το καταφέρεις - να γίνεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα απασχολήσιμος. Να μοιράζεσαι δηλαδή μια θέση εργασίας με άλλους δυο ή τρεις και να 'σαι κι ευχαριστημένος. Απαντήστε μου λοιπόν. Αυτό είναι ανάπτυξη; Αυτό είναι πρόοδος της κοινωνίας; Αυτός είναι σοσιαλισμός; 'Η είναι μια καραμπινάτη αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη καταιγίδα;

Με συγχωρείτε κύριε πρωθυπουργέ, έχω και κάτι ακόμα να ρωτήσω (έχω πολλά δηλαδή, αλλά δε φτάνει ο χώρος).

Πριν από κάποια, μερικά ή πάμπολλα χρόνια, δε θυμάμαι ακριβώς, κάθε φτωχός μεροκαματιάρης και βιοπαλαιστής, έκανε κάποιες οικονομίες και ό,τι εξοικονομούσε το έβαζε στην πάντα (σε κάποια τράπεζα) να το 'χει για μια ώρα ανάγκης, αλλά υπολόγιζε και στον τόκο που κάτι θα του προσέφερε και θα συμπλήρωνε το εισόδημά του. Κάπως βολεύονταν τα πράματα. Σήμερα κύριε πρωθυπουργέ, συμβαίνει αυτό; Φυσικά και όχι! Βάζει - αν βάλει δηλαδή, γιατί δεν περισσεύουν - ο φτωχός στην πάντα μια δεκάρα, του την εκμεταλλεύεται η τράπεζα, εκείνη τζογάρει, εκείνη (παρα)κερδίζει και ο αποταμιευτής τίποτα, χάνει κι από πάνω.

Για να μην αναφερθώ και στην εποχή που τον παρακινούσατε να τα παίξει στο Χρηματιστήριο!

Ξέρω πως οι ερωτήσεις μου είναι απλοϊκές, αλλά απαντήστε μου. Αυτό δεν είναι κλοπή; Δεν είναι καταλήστευση του πόνου και του μόχθου του εργαζόμενου; Είναι σωστό; Είναι τίμιο; Είναι δίκαιο; Είναι σοσιαλιστικό ιδεώδες..; Είναι η Αριστερά της ευθύνης; 'Η είναι η σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα; Απαντήστε μου λοιπόν, γιατί εγώ και - πολλοί άλλοι - αμφιβάλλουμε. Και αμφιβάλλουμε πολύ!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ