Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Γιάννος Παπαντωνίου

«

H Τουρκία δεν θέλει να δεχτεί τα δικά μας αεροσύνορα, όπως έχουν οριστεί διεθνώς για το FIR και για τον εθνικό χώρο. Ο εθνικός χώρος είναι 6 μίλια. Το FIR είναι 10 μίλια. Υπάρχει διαρκής αμφισβήτηση της Τουρκίας και μια επιμονή να μη μας ενημερώνει για τις πτήσεις της. Οταν γίνεται παραβίαση, εμείς αναχαιτίζουμε τα αεροσκάφη».

***

Πριν αποκαλύψουμε ποιος και πού έκανε αυτή τη δήλωση, πρέπει πρώτα να επισημάνουμε και να διορθώσουμε τα λάθη. Κατ' αρχάς προσπερνάμε τον όρο «αεροσύνορα». Ως γνωστόν, ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι 10 και όχι 6 μίλια εδώ και μισόν αιώνα, το FIR σε καμία περίπτωση δε μετριέται με μίλια και σίγουρα δεν είναι 10 μίλια. Ως γνωστόν, στο FIR Αθηνών ανήκει όλος ο διεθνής εναέριος χώρος του Αιγαίου, όπου η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων ανήκει στην Ελλάδα, καθώς από το χώρο αυτό περνάνε οι γραμμές επικοινωνίας των ελληνικών νησιών του Ανατ. Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

***

Η δήλωση, λοιπόν, αυτή ανήκει στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, και είναι τμήμα συνέντευξής του στην εφημερίδα «Το Βήμα» που δημοσιεύτηκε στις 28 του Σεπτέμβρη 2003. Την ανακαλύψαμε σε μια αναζήτηση στοιχείων για τον εναέριο χώρο και το FIR στο Αιγαίο. Επομένως, είναι να αναρωτιέται κανείς: Εάν ο αρμόδιος υπουργός έχει αυτού του επιπέδου τις γνώσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τι είδους διαπραγματεύσεις κάνει με αντικείμενο ακριβώς αυτά τα θέματα που προδήλως τα αντιλαμβάνεται όσο και τα κινέζικα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ