Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ανθεί το δουλεμπόριο στη ΝΑ Ευρώπη

Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, που προορίζονται για τη βιομηχανία του σεξ και την καταναγκαστική εργασία, εξακολουθεί να ακμάζει, παρά τα κυβερνητικά σχέδια πάταξης των εγκληματικών αυτών δραστηριοτήτων, τις αστυνομικές επιχειρήσεις και τις προσπάθειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων αρωγής, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε και με τη χορηγία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καλεί τις κυβερνήσεις να μην περιοριστούν στα αστυνομικά μέτρα και στις προσπάθειες περιορισμού της μετανάστευσης, αλλά να προχωρήσουν στη χορήγηση νομικών δικαιωμάτων και στην προστασία των γυναικών και παιδιών, που είναι θύματα του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου.

Στην έκθεση διατυπώνεται το απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιώδης αύξηση των περιπτώσεων δίωξης των δουλεμπόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών γυναικών που εκδίδονται στις βαλκανικές χώρες επιδίδονται στην άσκηση του αρχαιότερου επαγγέλματος παρά τη θέλησή τους και το 10-15% από αυτές έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 80% στο Κόσσοβο. Συχνά προοριζόμενα για επαιτεία, «παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, αγόρια και κορίτσια, αποστέλλονται για καταναγκαστική εργασία ιδιαίτερα από την Αλβανία προς την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά επίσης από το Μόλδοβα και τη Ρουμανία προς τη δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ