Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού τύπου

Στο όνομα της ασφάλειας η Ελλάδα μπαίνει σε «κατάσταση πολιορκίας» υπό αμερικανοΝΑΤΟική κηδεμονία

Σε μια στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού τύπου, εξελίσσονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, με όσες συνέπειες συνεπάγεται κάτι τέτοιο, τόσο σε επίπεδο εθνικής ανεξαρτησίας, όσο και σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών και δημοκρατιών δικαιωμάτων των πολιτών. Στο όνομα της αποτροπής κάθε είδους «τρομοκρατικού κινδύνου», των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών», οι οποίες ξεκινάνε από τις κλασικές επιθέσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικά και φθάνουν μέχρι και τις επιθέσεις με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα προετοιμάζονται να τεθούν σε «κατάσταση πολιορκίας».

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, στην Ελλάδα το 2004 πρόκειται να λάβει χώρα η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική επιχείρηση που πραγματοποιείται από κηρύξεως του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου των Αμερικανών, καθώς θα ενεργοποιηθούν σε ΝΑΤΟικό επίπεδο όλα τα μέσα και οπλικά συστήματα που προορίζονται για αυτό το σκοπό. Πρόκειται για συστήματα συλλογής πληροφοριών (εναέρια ραντάρ, συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, πράκτορες κλπ.), μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα για τον έλεγχο του εναέριου χώρου, θαλάσσια μέσα (κάθε είδους πολεμικών πλοίων) και χιλιάδες πράκτορες που θα απαρτίζουν έναν πολυεθνικό στρατό κατά τα σύγχρονα αμερικανονατοϊκά πρότυπα.

Στο σημείο αυτό έρχεται η ελληνική κυβέρνηση, όπου προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στον ελληνικό λαό από και τη μετατροπή της χώρας σε ένα πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων, διαβεβαιώνει ότι δε θα αναλάβουν την ασφάλεια των Αγώνων ΝΑΤΟικές δυνάμεις αλλά απλώς θα... βοηθήσουν. Το θέμα τέθηκε χτες στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ο όποιος επιβεβαίωσε διαψεύδοντας.

«Το διαψεύδω, είπε, δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει όμως θέμα συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων με ξένες υπηρεσίες, ξένες δυνάμεις, και νατοϊκές και από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να έχουμε μία ροή πληροφόρησης και ένα σύστημα προστασίας που να είναι σε θέση να μας προστατεύσει από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι η διεθνής τρομοκρατία είναι απρόβλεπτη. Καμία χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση θεωρητικά. Κατά συνέπεια, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε για τα πάντα».

Δεν μπορούμε μόνοι μας...

Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε: «Δεν είμαστε σε θέση μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Θα χρειαστούμε συνδρομές από υπηρεσίες άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό εντοπίζουμε αποθέματα τεχνογνωσίας, στελεχών, εξοπλιστικών μέσων, τα οποία σε οποιαδήποτε περίπτωση θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε υπεύθυνοι και μόνοι μας θα είμαστε εδώ στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ασφαλώς συνεργασίες θα είναι πάντοτε δυνατές». Πάντως, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, το θέμα δεν εντοπίζεται στο εάν ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα... αποβιβαστούν στην Αθήνα, αλλά στο ποιος θα ελέγχει και θα συντονίζει αυτή την τεράστια επιχείρηση, όπως και στο ποιος διαθέτει όλα αυτά τα εξειδικευμένα μέσα συλλογής πληροφοριών και τα οπλικά συστήματα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σαφής. Ο έλεγχος θα είναι στους Αμερικάνους με ΝΑΤΟική στολή. Εξάλλου η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ είναι...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, αφού παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δημοσίας Τάξης Γ. Φλωρίδη, δήλωσε ότι «έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με τη συνδρομή υπηρεσιών από άλλες έξι χώρες, την οποία έχουμε ζητήσει και μας έχει δοθεί». Ωστόσο, φάνηκε διστακτικός για να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση. «Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, αυτή τη στιγμή, δηλαδή σε ποια μορφή θα είναι οι όποιες συνεργασίες». Στη συνέχεια της ενημέρωσης ο υπουργός Τύπου είπε: «Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε στενή συνεργασία με έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ. Δεν έχουμε κρύψει ότι συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα στο οποίο θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, γιατί όχι. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, όσον αφορά τα τεχνικά θέματα. Πολιτικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης, υποστήριξε ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την έχουν οι ελληνικές αρχές και όχι ξένοι μυστικοί πράκτορες», ενώ σε ερώτηση αν θα επιτραπεί στις εθνικές ομάδες ορισμένων χωρών να μεταφέρουν μαζί τους δικούς τους ανθρώπους για την ασφάλειά τους, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά, λέγοντας ότι «αν επιτρεπόταν να γίνει κάτι τέτοιο, θα γινόταν σφαγή». Βέβαια το όλο θέμα δεν εντοπίζεται εδώ αλλά στα στρατιωτικά μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ