Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «βρώμικος» συνασπισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού έκανε τη βρώμικη δουλιά, που είχε αναλάβει, αυτοδιαλύθηκε. Μιλάμε για το συνασπισμό DOS, που κυβερνά τα τελευταία χρόνια τη Σερβία και ο οποίος ανακοίνωσε τις προάλλες την αυτοδιάλυσή του, μετά την αποτυχία του υποψηφίου του, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, στις προεδρικές εκλογές της 16ης Νοέμβρη. Εύγλωττη ήταν και η σχετική δήλωση του προεδρικού υποψηφίου: «Ο DOS επιτέλεσε την ιστορική αποστολή του (έριξε τον Μιλόσεβιτς) και είναι θαύμα το γεγονός ότι ένας τέτοιος συνασπισμός μπόρεσε να λειτουργήσει για τόσο καιρό».

Θυμίζουμε ότι ο συνασπισμός DOS σχηματίστηκε στις αρχές του 2000 από 18 κόμματα και με την απλόχερη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, ηγήθηκε της ανατροπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Λίγο αργότερα, τρία κόμματα - μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα - αποχώρησαν από το συνασπισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθούσε.

Η νέα πορεία της πολύπαθης Σερβίας, όμως, είχε πλέον κριθεί. Κι έτσι, τώρα, παρά την ύπαρξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Δεκέμβρη, ο κυβερνητικός συνασπισμός αυτοδιαλύεται. Προφανώς, χρειάζονται άλλοι προσανατολισμοί, πολιτικές και μέτρα, αφού και οι απαιτήσεις των «μεγάλων» είναι πλέον διαφορετικές και εν πολλοίς ανταγωνιζόμενες...

Ιδιο βιολί

Στις αρχές του χρόνου (16.1.2003) ο υπεύθυνος της ΝΔ για τον τομέα της Υγείας, βουλευτής Ν. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του για την Υγεία θα ήταν έτοιμες μέχρι το Πάσχα και ότι η ΝΔ θα τις προέτασσε στη μακρά προεκλογική περίοδο που ήδη είχε αρχίσει - όπως έλεγε τότε ο Ν. Κακλαμάνης.

Επισήμως οι θέσεις της ΝΔ για την Υγεία δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί, αλλά την περασμένη Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας (βλέπε «Απογευματινή» και «Βήμα») οι κεντρικές ιδέες του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κεντρική ιδέα κατέχει η υιοθέτηση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να βγουν στον ανταγωνισμό και να αναζητήσουν πελατεία στην ασφαλιστική αγορά.

Βέβαια, η ΝΔ παραβιάζει ανοιχτές θύρες, διότι ήδη απ' το 1997 η κυβέρνηση με το νόμο 2519 (άρθρο 28) έχει θεσμοθετήσει τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ με το νόμο 2889/2001 δίνει το δικαίωμα στο διοικητή κάθε νοσοκομείου να διαθέτει το 20% των θέσεων (Α΄ και Β΄) σε εταιρίες με «ειδικό ακριβότερο νοσήλιο».

Και ποιος είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να πληρώνει το ειδικό ακριβότερο νοσήλιο; Οχι πάντως οι ταλαιπωρούμενοι στις ουρές και στα ράντζα, στο όνομα των οποίων η ΝΔ θέλει να κάνει τη δική της «επανάσταση στην Υγεία».

Αλληλοσυμπληρούμενος διαγκωνισμός

Είχε λοιπόν δίκιο ο Ν. Κακλαμάνης όταν στην εκδήλωση του «Φόρουμ για τις πολιτικές υγείας» (19.11.2002) έλεγε πως δεν ήξερε ποιανού κόμματος βουλευτής έπρεπε να αισθάνεται. Και το έλεγε με βάση όσα ακούστηκαν στο συνέδριο από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (π.χ. Π. Αυγερινός, ότι ποτέ δεν υπήρξε ΕΣΥ κλπ).

Επί της ουσίας όμως είναι δυσδιάκριτη πια η πολιτική των δύο κομμάτων και στο χώρο της Υγείας, όπου κάποτε υπήρχαν -έστω και φραστικά- κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Μάλιστα τα δυο κόμματα έχουν αναλάβει ρόλους αλληλοσυμπληρούμενους στην επιχείρηση της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα Υγείας.

Ετσι, για παράδειγμα, στις 30.10.2003 ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος ζήτησε σε εκπομπή της ΝΕΤ να γίνουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς στα νησιά, όπου υπάρχουν κενές θέσεις στα νοσοκομεία. Και στις 19.11.2003 ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, με το νομοσχέδιο «Σκούπα Νο 2», το θεσμοθετεί σε νοσοκομεία μέχρι 200 θέσεις!

Αλληλοσυμπληρούμενος και χωρίς όρια διαγκωνισμός δηλαδή. Κι αλίμονο στον κοσμάκη που υποφέρει!

Οι ... «προστάτες»

Σε στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται πλέον η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα των επιθέσεων στην Τουρκία, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αναθεώρησης των Ολυμπιακών σχεδίων ασφαλείας. Στενές συνεργασίες μυστικών υπηρεσιών με ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας από Europol, CIA, FBI, Mossad, Scotland Yard και άλλα «ευαγή» ιδρύματα. Πράκτορες, αστυνομικοί σύνδεσμοι, αμερικανικοί δορυφόροι και αεροπλανοφόρα, βάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟικές δυνάμεις, πολεμικά αεροσκάφη, ραντάρ, συστοιχίες πυραύλων, αποτελούν μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας έναν «ασύμμετρο» μηχανισμό που θα αποτελέσει την περιβόητη «προστατευτική ομπρέλα» κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της τρομο-λαγνείας. Και δημιουργούν τα κατάλληλα προσχήματα για την ένταση της αστυνομοκρατίας ενόψει των Αγώνων...

Με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, που προσφέρουν στους πολίτες τη θεαματική εικόνα της κινητοποίησης των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών. Το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων περιγράφει αθλητικές εγκαταστάσεις με ελεγχόμενες ζώνες και περιμέτρους, διπλές περιφράξεις, κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια, περιπολίες. Κατά καιρούς επισκέπτονται την Ελλάδα για να εποπτεύσουν τα μέτρα ασφάλειας διάφοροι, όπως ο διοικητής του FBI, ο οποίος πριν λίγες μέρες «παρασημοφόρησε» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένεται και ο υποδιοικητής της Scotl. Yard. Αμερικανοί αξιωματούχοι «προβλέπουν» όλα τα ...τρομοκρατικά ενδεχόμενα που θα απαιτήσουν εμπλοκή δικών τους δυνάμεων.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ελπίδες της «Αθήνα 2004» για Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, όπου η πόλη δε θα θυμίζει στρατιωτική ζώνη, είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. Και αυτό το ήξεραν και το ξέρουν πολύ καλά. Αλλωστε, η «Αθήνα 2004» ζητούσε «εργασιακή ειρήνη», απαγόρευση διαδηλώσεων και απεργιών, εκτεταμένους αστυνομικούς ελέγχους στις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες, περιορισμούς στην κυκλοφορία και κατάργηση κάθε ωραρίου λειτουργίας σε υπηρεσίες και καταστήματα. Για τις διαδηλώσεις έχει προβλέψει η ΕΛ.ΑΣ. με εσωτερική διαταγή που αφορά στο χωροταξικό περιορισμό τους, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει απειλητικά για τις απεργίες και τις συναθροίσεις ότι «το Σύνταγμα προβλέπει τα πάντα. Προβλέπει και ζητήματα συναθροίσεων και ζητήματα απεργιών και όλα ρυθμίζονται από τη νομοθεσία. Υπάρχουν κάποιες ρήτρες οι οποίες επιτρέπουν να ληφθούν ειδικά μέτρα»...

Εκτός από αυτά, ήδη ενισχύονται σε τοπικό επίπεδο τα τμήματα ασφαλείας τα οποία θα ασκούν «αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας». Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για την «εξασφάλιση ενότητας δράσης και συντονισμού των αρχών ασφάλειας»! Τα παραπάνω αποτελούν το δόγμα της «ολικής ασφάλειας». Ενα δόγμα που αξιοποιώντας την απειλή της λεγόμενης τρομοκρατίας δημιουργεί δυο δεσμά. Εκείνα του τρόμου απέναντι στην τρομοκρατία - έτσι όπως την προσδιορίζουν οι κρατούντες - αλλά και εκείνα της ανοχής της ασφυκτικής κρατικής ...προστασίας στους πολίτες, η οποία πραγματοποιείται με εκπτώσεις στις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα. Η «προστασία» αυτή θα συνεχιστεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί η «ολική ασφάλεια» δημιουργεί τον φοβισμένο πολίτη, αυτόν που θα ανέχεται υπερβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας για να ζει - τάχα μου - «ήσυχα»...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τα ΝΑΤΟικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε φαινόμενα αντισημιτισμού στην Ευρώπη, διαπιστώνει ο Αριέλ Σαρόν και διαμαρτύρεται, μάλιστα, γιατί δεν παίρνονται τα ανάλογα μέτρα! Το να ασκεί, όμως, τέτοια κριτική ο «χασάπης» της Μέσης Ανατολής, πάει πολύ, δε νομίζετε;

Βέβαια, έχει τους λόγους του να τα λέει, αφού του έδωσε «πάσα» ο ίδιος ο Ρομάνο Πρόντι, ερμηνεύοντας πριν μερικές βδομάδες την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαρόν ως ...αντισημιτισμό.

Και είναι απολύτως δεδομένος και αδιαμφισβήτητος, βέβαια, ο οφειλόμενος σεβασμός σε κάθε λαό από τον οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο. Αλλο, όμως, ο ισραηλινός λαός και άλλο η κυβέρνηση Σαρόν και η πολιτική της. Και, βέβαια, δεν μπορούν να εμφανίζονται ως τιμητές αυτοί που έχουν καταλύσει με την πρακτική τους κάθε ανθρώπινη αξία.

ΟΠΟΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ κι αν προσπαθεί να δώσει τώρα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν ξεκάθαρος: Θέλει 4.000 απολύσεις εργαζομένων από τον οργανισμό...

Αλλωστε, αν πράγματι ήθελε ο υπουργός, θα μπορούσε να διαψεύσει ευθέως αυτό το σενάριο, όμως κάθε άλλο παρά αυτή ήταν η βούλησή του. Αλλωστε, μόνον ασύμβατα με την κυβερνητική πολιτική δεν είναι τέτοια σχέδια.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να συμμετάσχει και το ΝΑΤΟ με δυνάμεις του στην πολυθρύλητη «ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως τουλάχιστον μας είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Εχουμε πει πολλά για το πώς θα μοιάζει η Αθήνα εκείνες τις μέρες, προσθέστε λοιπόν και το σενάριο να μοιάζει με ...Βαγδάτη, αφού μέχρι και ΝΑΤΟικούς στρατιώτες μπορεί να δούμε στους δρόμους.

ΩΣΤΕ ΜΙΚΡΟ το βρίσκει το διάστημα των 5 μηνών, που κρατούνται οι 7 συλληφθέντες από τις διαδηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας; Δε βλέπει ότι έχουν εξαντληθεί - προς το επαχθέστερο - τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ισως, όμως, πρέπει να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει, πώς το διάστημα της κράτησης, για παράδειγμα, του ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία Κουζίνσκι διήρκεσε ...μόλις μια μέρα και αμέσως μετά αποφυλακίστηκε... Πρόσφατο είναι το γεγονός.

Ελπιδοφόρες διεργασίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, που έχουν συμβεί τα τελευταία 10-15 χρόνια, αναφέρονται συνήθως πολλοί και διάφοροι και εννοούν τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης. Και δεν αντιλέγουμε πως ήταν σημαντικές, όσο και αρνητικές για τους λαούς όλου του κόσμου οι ανατροπές αυτές. Δεν υπάρχουν μόνον αυτές, όμως. Μέσα στον ολοφάνερα, ιδιαίτερα δύσκολο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, που προέκυψε μετά τις εξελίξεις του 1989-1990, αναδεύονται και ζυμώνονται ήδη ελπιδοφόρες διεργασίες. Δεκατρία χρόνια μετά τις ανατροπές, για παράδειγμα και παρά την πολύμορφα καλλιεργούμενη τρομο-υστερία και τρομο-φοβία, παρά τη στάση των κυβερνήσεων και διαφόρων άλλων κομμάτων και ηγετικών παραγόντων, οι λαοί της Ευρώπης δηλώνουν ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αποτελούν τις πραγματικές απειλές και κινδύνους ενάντια στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια (πρόσφατα στοιχεία Ευρωβαρόμετρου). Ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία, την πιστότερη σύμμαχο του Λευκού Οίκου στη γηραιά ήπειρο, όπου τόσο η κυβέρνηση του Τ. Μπλερ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πίνουν νερό στο όνομα της Ουάσιγκτον και του Τζ. Μπους, οι διαθέσεις του λαού βρίσκονται στον αντίποδα. Σύμφωνα, με τελευταία δημοσκόπηση, το 60% των Βρετανών θεωρεί τον Αμερικανό Πρόεδρο απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και τον «υποδέχονται» στο Λονδίνο με μεγάλες διαδηλώσεις.

Τι λένε τώρα, άραγε, όλοι όσοι βιάστηκαν πριν μερικά χρόνια να πανηγυρίσουν για το «τέλος της ιστορίας»;

Η ... υψηλή τέχνη της πολιτικής

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ συμφώνησαν και ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της ΕΕ. Εντύπωση δεν προκαλεί ούτε και η στάση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν την ίδια πρόταση, παρά το γεγονός ότι το κόμμα τους στην Ελλάδα θεσμοθέτησε και ψήφισε την παράδοση των λιμανιών σε ιδιώτες μεγαλομετόχους. Οσο για το ΣΥΝ, οι ευρωβουλευτές του (Παπαγιαννάκης, Αλαβάνος) προτίμησαν τον ...εναλλακτικό «τρίτο δρόμο». Επέλεξαν την αποχή...

... παρά τις μεγάλες δυσκολίες

Οι υπαρκτές, συνεχώς αυξανόμενες και ελπιδοφόρες αυτές διεργασίες, βέβαια, δεν πρέπει να οδηγήσουν στην υποτίμηση των επίσης υπαρκτών μεγάλων και πολύμορφων δυσκολιών. Είτε αυτών, που έχουν την αφετηρία τους στην τεράστια δύναμη του αμερικανικού και διεθνούς γενικότερα ιμπεριαλισμού, όπως και στις πολύμορφες κρισιακές παρενέργειες και επιπτώσεις του εντεινόμενου συνεχώς «σαπίσματός» του. Είτε αυτών, που έχουν την αφετηρία τους στις κάθε λογής αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και ψευτοδιλήμματα, που έρχονται να υποσχεθούν έναν δίκαιο και ανθρώπινο καπιταλισμό, «εύκολους δρόμους», ριζικές αλλαγές χωρίς ταξικές συγκρούσεις, αγώνες και θυσίες. Μέχρι και ριζικές αλλαγές, που θα έρθουν λίγο - πολύ ως δώρο κάποιων διεθνών εξελίξεων, υπόσχονται μερικοί. Λες και δεν είναι η πάλη και οι κατακτήσεις του κάθε λαού στη χώρα του -με άλλα λόγια ο συσχετισμός δυνάμεων στο εθνικό επίπεδο- που σφραγίζει και τον αντίστοιχο κάθε φορά διεθνή συσχετισμό.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, και χωρίς την παραμικρή υποτίμηση τόσο των μεγάλων δυσκολιών, όσο και των κινδύνων, που συνεπάγεται το αντιδραστικότατο πλέον σε όλες του τις εκφράσεις σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, οι λαοί αναδεύονται και αναζητούν διεξόδους. Οι αξεπέραστες αντιφάσεις του συστήματος γίνονται όλο και περισσότερο φανερές. Οι εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δημιουργούν δυνατότητες πάλης και παρέμβασης. Και πάνω απ' όλα, τα συνεχώς εντεινόμενα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα απαιτούν λύσεις.

Νέες δημαρχιακές επιδόσεις

Τα μέτρα «εκδημοκρατισμού» του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζονται, με πρωτοστάτη τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο. Μετά το κατάπτυστο έγγραφο προς τους εργαζόμενους, με το οποίο τους καλούσε να ενταφιάσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, επανήλθε με νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στις παρατάξεις να χρησιμοποιούν για την αναπαραγωγή του υλικού τους (προκηρύξεις κλπ.) το φωτοτυπικό μηχάνημα του δήμου! Το μέτρο εφαρμόστηκε (τυχαία;) για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες, όταν ένα μέλος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) θέλησε να χρησιμοποιήσει το φωτοτυπικό του δήμου, για να εισπράξει την άρνηση του αρμόδιου υπαλλήλου, «με εντολή δημάρχου».

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του δήμου επιμένει να παρακρατά μέρος από τα αναδρομικά των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων για το 2003, ενώ από τον Απρίλη δεν έχει αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν παρακρατηθεί από το μισθό τους. Κυβερνητικότερος της κυβέρνησης ο νεοδημοκράτης δήμαρχος, όχι μόνον εξελίσσεται σε ...πρωταθλητή (είναι γνωστές οι αθλητικές επιδόσεις του) στην εφαρμογή κάθε αντεργατικού μέτρου που του σφυρίζει η κυβέρνηση, αλλά δε χάνει ευκαιρία να βάζει και εμπόδια σε κάθε φωνή, ανάμεσα στους εργαζόμενους, που αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι απεργία για όλους

Η απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη, οι οικοδόμοι σ' όλη τη χώρα, είναι από κείνες τις κινητοποιήσεις που κάθε άλλο παρά αφορούν μόνον τους οικοδόμους. Από την πρώτη στιγμή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκανε καθαρό ότι αυτή η απεργία αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης. Και γιατί οι διεργασίες στον κλάδο των κατασκευών αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα ως προς τις ανάγκες και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Και γιατί οι επιπτώσεις από τη δράση του κεφαλαίου σ' αυτό το χώρο αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους.

Οπως σημείωνε το ΠΑΜΕ, ένα σημαντικό μέρος του παραγόμενου εθνικού πλούτου συγκεντρώνεται και ανακατανέμεται στον κλάδο των κατασκευών. Κι αυτό γιατί οι ανάγκες του κεφαλαίου για υποδομές που να διευκολύνουν τη γρήγορη κίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού, όπως επίσης και τα Ολυμπιακά έργα, δίνουν τη δυνατότητα σε τεράστια κεφάλαια - με στόχο τα ακόμα περισσότερα κέρδη - να συγκεντρώνονται σ' αυτό το χώρο. Την πολιτική που ευνοεί τη δράση του κεφαλαίου αντιπαλεύουν οι οικοδόμοι. Αυτήν την πολιτική, που στηρίζεται στη συμπίεση μισθών και μεροκάματων και την ίδια στιγμή σπρώχνει τους εργαζόμενους να γίνουν όμηροι των βρικολάκων, δηλαδή των τραπεζών. Αυτήν την πολιτική, που στηρίζεται στην εξοντωτική ένταση των ρυθμών εργασίας, στην έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, που στηρίζεται κυριολεκτικά στο αίμα εκατοντάδων εργατών. Την πολιτική που αντιμετωπίζει τα εργατικά δικαιώματα σαν εμπόδια για την αύξηση των κερδών, αυτήν την πολιτική αντιπαλεύουν οι οικοδόμοι.

Το γεγονός ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την πολιτική έχουν μπει σε προεκλογική τροχιά, αποσιωπώντας την κατάσταση της εργατικής τάξης, πλασάροντας διάφορα ανούσια ως διαφορές τους, που εγκλωβίζουν σε πλαστά διλήμματα την εργατική τάξη, κάνει επιτακτικό η απεργία των οικοδόμων να εξελιχθεί σε μια πανελλαδικού τύπου κινητοποίηση, όπου όχι μόνον οι οικοδόμοι αλλά κάθε εργαζόμενος θα βλέπει στα πανό της απεργίας να αντικατοπτρίζονται οι δικοί του πόθοι και αιτήματα, οι δικές του ανάγκες, η δική του ζωή. Μέσα από την απεργία πρέπει να γίνει καθαρό - και γι' αυτό δεν αρκεί η συμμετοχή των οικοδόμων - ότι αυτή η πολιτική, που προωθείται από το σύνολο των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι καταδικασμένη από την εργατική τάξη. Κι αυτό σημαίνει πως η εργατική τάξη πρέπει να βρει τρόπο να εκφραστεί και μέσα από την απεργία των οικοδόμων. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το άμεσο είναι η συμβολή όλων στην επιτυχία της απεργίας. Το δεύτερο η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις όλων των διαθέσιμων δυνάμεων. Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε υποστήριξη απ' όλους και με κάθε τρόπο αυτής της απεργίας. Ωστε η αντεργατική πολιτική να δεχτεί ένα γερό χαστούκι. Αυτό συμφέρει όλο το λαϊκό κίνημα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org