Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διχάζει η επιστροφή των «πρώην»

Σε ζήτημα εσωκομματικών τριβών αναδεικνύεται η επιστροφή των πρώην στελεχών της, καθώς εκφράζονται αντίθετες απόψεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της.

Στο επίκεντρο του θορύβου που δημιουργήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται το πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει, αλλά δε φαίνεται να έχει ανάψει το «πράσινο φως» από τη Ρηγίλλης. Οπως έλεγαν χτες στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν έχει αλλάξει θέση», δηλαδή δεν τίθεται θέμα επιστροφής του. Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του πρώην αρχηγού της ΠΟΛΑΝ λίγο πριν ή και μετά τις εκλογές, αλλά υπογράμμιζαν ότι τα πράγματα στην περίπτωσή του «δεν είναι απλά» και αυτό που επιζητεί ο Κ. Καραμανλής είναι «να οδηγήσει με ηρεμία το σκάφος στις εκλογές», αφήνοντας έτσι σαφείς υπαινιγμούς για ενδεχόμενη δυναμική αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη σε περίπτωση προεκλογικής επανόδου του Α. Σαμαρά.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, σε χτεσινές του δηλώσεις, επέμεινε στο «βέτο» για τον Σαμαρά, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «η άποψή του δεν είναι δεσμευτική για τη ΝΔ». Μιλώντας στον «Αντέννα», ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε συγκεκριμένα ότι «η άποψή μου δεν είναι δεσμευτική για τη ΝΔ και έχει όσο βάρος έχει μια δική μου δήλωση»... Τοποθετούμενος στο θέμα της επιστροφής των «πρώην» επανέλαβε με σαφήνεια ότι «όλοι μπορούν να είναι χρήσιμοι αυτή την ώρα, με εξαίρεση φυσικά τον Σαμαρά, για τον οποίο υπάρχει θέμα ηθικής τάξης που κανένα κόμμα δεν μπορεί να το αγνοήσει». «Το να ρίχνεις μια κυβέρνηση, είναι κάτι πολύ βαρύ και πολύ βαρύτερο είναι να τη ρίξεις για να υπηρετήσεις οικονομικά συμφέροντα. Αλλαξε τον ρου των γεγονότων ο Αντ. Σαμαράς και για μένα είναι κάτι που δεν ξεχνιέται», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι είναι υπέρ της επιστροφής των Μάνου, Ανδριανόπουλου, Αβραμόπουλου και Κάκκαλου, όχι όμως και του Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αν και κατ' ιδίαν χαρακτήριζε ανυπόστατα τα περί «μεταγραφής» του στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως, προφανώς για να ασκήσει πίεση στη Ρηγίλλης, παρέπεμπε σε παλιότερες δηλώσεις του, ότι «θα είναι στην επόμενη Βουλή έτσι ή αλλιώς...».

Την ίδια στιγμή, βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται με «δύο γραμμές» για την επιστροφή Σαμαρά, με τους περισσότερους όμως να μεταθέτουν την ευθύνη στον Κ. Καραμανλή.

  • Τη θέση ότι «ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας είναι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που άρχισε και δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να αφήσει καμία χώρα αδιάφορη», εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης στη χτεσινή του συνέντευξη. Η τρομοκρατία, πρόσθεσε, πρέπει να καταπολεμηθεί με διεθνή συνεννόηση, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα «σε συνεννόηση με όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις» για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά σημείωσε πως «να σας πω ότι είμαι τελείως ήσυχος θα σας πω ψέματα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ