Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι απεργία για όλους

Η απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη, οι οικοδόμοι σ' όλη τη χώρα, είναι από κείνες τις κινητοποιήσεις που κάθε άλλο παρά αφορούν μόνον τους οικοδόμους. Από την πρώτη στιγμή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκανε καθαρό ότι αυτή η απεργία αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης. Και γιατί οι διεργασίες στον κλάδο των κατασκευών αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα ως προς τις ανάγκες και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Και γιατί οι επιπτώσεις από τη δράση του κεφαλαίου σ' αυτό το χώρο αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους.

Οπως σημείωνε το ΠΑΜΕ, ένα σημαντικό μέρος του παραγόμενου εθνικού πλούτου συγκεντρώνεται και ανακατανέμεται στον κλάδο των κατασκευών. Κι αυτό γιατί οι ανάγκες του κεφαλαίου για υποδομές που να διευκολύνουν τη γρήγορη κίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού, όπως επίσης και τα Ολυμπιακά έργα, δίνουν τη δυνατότητα σε τεράστια κεφάλαια - με στόχο τα ακόμα περισσότερα κέρδη - να συγκεντρώνονται σ' αυτό το χώρο. Την πολιτική που ευνοεί τη δράση του κεφαλαίου αντιπαλεύουν οι οικοδόμοι. Αυτήν την πολιτική, που στηρίζεται στη συμπίεση μισθών και μεροκάματων και την ίδια στιγμή σπρώχνει τους εργαζόμενους να γίνουν όμηροι των βρικολάκων, δηλαδή των τραπεζών. Αυτήν την πολιτική, που στηρίζεται στην εξοντωτική ένταση των ρυθμών εργασίας, στην έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, που στηρίζεται κυριολεκτικά στο αίμα εκατοντάδων εργατών. Την πολιτική που αντιμετωπίζει τα εργατικά δικαιώματα σαν εμπόδια για την αύξηση των κερδών, αυτήν την πολιτική αντιπαλεύουν οι οικοδόμοι.

Το γεγονός ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την πολιτική έχουν μπει σε προεκλογική τροχιά, αποσιωπώντας την κατάσταση της εργατικής τάξης, πλασάροντας διάφορα ανούσια ως διαφορές τους, που εγκλωβίζουν σε πλαστά διλήμματα την εργατική τάξη, κάνει επιτακτικό η απεργία των οικοδόμων να εξελιχθεί σε μια πανελλαδικού τύπου κινητοποίηση, όπου όχι μόνον οι οικοδόμοι αλλά κάθε εργαζόμενος θα βλέπει στα πανό της απεργίας να αντικατοπτρίζονται οι δικοί του πόθοι και αιτήματα, οι δικές του ανάγκες, η δική του ζωή. Μέσα από την απεργία πρέπει να γίνει καθαρό - και γι' αυτό δεν αρκεί η συμμετοχή των οικοδόμων - ότι αυτή η πολιτική, που προωθείται από το σύνολο των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι καταδικασμένη από την εργατική τάξη. Κι αυτό σημαίνει πως η εργατική τάξη πρέπει να βρει τρόπο να εκφραστεί και μέσα από την απεργία των οικοδόμων. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το άμεσο είναι η συμβολή όλων στην επιτυχία της απεργίας. Το δεύτερο η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις όλων των διαθέσιμων δυνάμεων. Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε υποστήριξη απ' όλους και με κάθε τρόπο αυτής της απεργίας. Ωστε η αντεργατική πολιτική να δεχτεί ένα γερό χαστούκι. Αυτό συμφέρει όλο το λαϊκό κίνημα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org