Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο «βρώμικος» συνασπισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού έκανε τη βρώμικη δουλιά, που είχε αναλάβει, αυτοδιαλύθηκε. Μιλάμε για το συνασπισμό DOS, που κυβερνά τα τελευταία χρόνια τη Σερβία και ο οποίος ανακοίνωσε τις προάλλες την αυτοδιάλυσή του, μετά την αποτυχία του υποψηφίου του, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, στις προεδρικές εκλογές της 16ης Νοέμβρη. Εύγλωττη ήταν και η σχετική δήλωση του προεδρικού υποψηφίου: «Ο DOS επιτέλεσε την ιστορική αποστολή του (έριξε τον Μιλόσεβιτς) και είναι θαύμα το γεγονός ότι ένας τέτοιος συνασπισμός μπόρεσε να λειτουργήσει για τόσο καιρό».

Θυμίζουμε ότι ο συνασπισμός DOS σχηματίστηκε στις αρχές του 2000 από 18 κόμματα και με την απλόχερη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, ηγήθηκε της ανατροπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Λίγο αργότερα, τρία κόμματα - μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα - αποχώρησαν από το συνασπισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθούσε.

Η νέα πορεία της πολύπαθης Σερβίας, όμως, είχε πλέον κριθεί. Κι έτσι, τώρα, παρά την ύπαρξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Δεκέμβρη, ο κυβερνητικός συνασπισμός αυτοδιαλύεται. Προφανώς, χρειάζονται άλλοι προσανατολισμοί, πολιτικές και μέτρα, αφού και οι απαιτήσεις των «μεγάλων» είναι πλέον διαφορετικές και εν πολλοίς ανταγωνιζόμενες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ