(για τα νησιά του Ιονίου)
ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντισεισμική θωράκιση φέρνει στο προσκήνιο με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Ο αυγουστιάτικος μεγάλος σεισμός, που χτύπησε γερά με καταστροφές τη Λευκάδα θύμισε επίκαιρα, πως τα νησιά του Ιονίου χώρος με εξαιρετικά υψηλή σεισμικότητα χρειάζονται μια συνεχή φροντίδα για να έχουν την αναγκαία, τη χρειαζούμενη αντισεισμική θωράκιση, για να μπορέσουν ν' αντέξουν στη δοκιμασία.
ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑΜΕ με συμπατριώτες που πέρασαν τις διακοπές τους στο νησί κι ακούσαμε να μας λένε πως ο σεισμός της γειτόνισσας (της Λευκάδας) τους ταρακούνησε και μάλιστα καθώς έφτασε την επετειακή ώρα που τα νησιά του Ιονίου θυμούνταν το μεγάλο εκείνο σεισμό, τον Αύγουστο του 1953, κι εκείνη την ανείπωτη μεγάλη δοκιμασία, με εκατοντάδες νεκρούς και ολοκληρωτικό αφανισμό σε ό,τι είχε ο ανθρώπινος μόχθος δημιουργήσει.
ΤΟ ΠΟΛΥ σημαντικό και επίκαιρο πρόβλημα, τεκμηριωμένο με συγκεκριμένες προτάσεις θέτει η ΝΕ του ΚΚΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης με το υπόμνημα που κατάθεσε στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια. Φυσικά, είναι ο τελευταίος αυτός σεισμός της Λευκάδας που ξαναφέρνει στην επιφάνεια το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, με βάση όλα τα δεδομένα της επιστήμης. Είναι μεγάλη η ανάγκη καταγραφής παραπέρα έρευνας και μελέτης της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής. Αναγκαία είναι επίσης κι η θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σ' ολόκληρο το νομό. Πρέπει ακόμη να ληφθούν άμεσα μέτρα ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων φυσικά και ο άμεσος εξοπλισμός Νομαρχίας και Δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών.
ΠΡΟΣΟΧΗ ιδιαίτερη πρέπει να δειχτεί για την προστασία των δημοσίων κτιρίων, αλλά και των ιστορικών μνημείων, τα οποία, όπως είναι γνωστό, έπαθαν μεγάλες καταστροφές με το σεισμό του 1953. Είναι ακόμη τα σχολεία, που απαιτούν ιδιαίτερη μέριμνα προστασίας, καθώς πολλά απ' αυτά στεγάζονται σε παλαιά κτίρια.
ΤΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ, που ακούστηκαν το καλοκαίρι στα νησιά για τους σεισμούς του 1953, αναμφίβολα θύμισαν πολλά για τη μεγάλη εκείνη τραγωδία. Και με κανένα τρόπο δεν αποξεχνιούνται. Τα νέα και συχνά ξυπνήματα του Εγκέλαδου απαιτούν συνεχή εγρήγορση, όχι βέβαια στα λόγια και με «σχέδια» στα χρονοντούλαπα των Υπηρεσιών, αλλά μια σύγχρονη αντισεισμική θωράκιση, καθώς μόνον έτσι μπορούν ν' αντιμετωπιστούν οι συνέπειες και τα προβλήματα, που δημιουργούνται στις εξαιρετικά ευαίσθητες στους σεισμούς περιοχές.
ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΝΕΣ λέξεις ήταν τούτο το γραφτό, και στην εφημερίδα μας διαβάζουμε πώς στο μέτωπο πάλης, για να μπουν στέρεες βάσεις για μια σύγχρονη κι αποτελεσματική θωράκιση, μπαίνει κι η Ζάκυνθος, που κι αυτή έχει με τους σεισμούς παμπάλαιους και μεγάλους λογαριασμούς. Στο μεγάλο σεισμό το 1953 είχαμε και τη φωτιά, που ολοκλήρωσε την καταστροφή. Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ μ' ένα ντοκουμενταρισμένο υπόμνημα καταγράφει κι αυτή λεπτομερειακά τα μέτρα που χρειάζονται για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού. Αλλά και για άλλα πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με την ανάπτυξη που μοναδικό κριτήριο έχει το κέρδος και «προορισμό να γίνει ο τόπος μας χώρος παροχής και υποδοχής ξένων τουριστών».
ΑΣ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΜΕ μόνο στα επετειακά, στα λόγια και στις μνήμες. Κι ας μην ξεχνάμε πως ο Εγκέλαδος μπορεί κάπως ν' αποξεχνιέται, αλλά βαστά ανοιχτούς τους λογαριασμούς. Και τα νησιά του Ιονίου, κι άλλες περιοχές βρίσκονται στο μάτι του σεισμικού κυκλώνα.