Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρύ για το λαό το τίμημα συμμετοχής στη «νέα τάξη»

Πάνω από 300 δισ. δρχ. έχει κοστίσει η ελληνική συμμετοχή σε αποστολές του εξωτερικού μετά το 1995

Βαρύ είναι το τίμημα της ελληνικής συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ελληνική συμμετοχή στις διάφορες κατ' ευφημισμό «ειρηνευτικές αποστολές» νεοταξικού τύπου (Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, Περσικός Κόλπος κλπ.) διατέθηκαν, μόνο για το 2002, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ, περίπου 55 δισ. δραχμές (162 εκατ. ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζονται τα μέσα και τα οπλικά συστήματα που συνοδεύουν αυτές τις αποστολές. Σήμερα περίπου 2.500 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες βρίσκονται σε αποστολές πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Αφγανιστάν και αλλού).

Το ποσό αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της οικονομικής αιμορραγίας του ελληνικού λαού στο βωμό της εφαρμογής των σχεδίων της «νέας τάξης», καθώς από το 1995 και μετά, που άρχισαν οι αποστολές των ελληνικών εκστρατευτικών σωμάτων στα Βαλκάνια, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει ποσά που αγγίζουν τα 300 δισ. δρχ. για τις αποστολές αυτές, ενώ στο μεταξύ ξοδεύει πολλαπλάσια ποσά και για εξοπλισμούς που υπηρετούν τέτοιες αποστολές και γενικά τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Αλλά και το παραπάνω ποσό, των 300 δισ. δρχ., είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου που διατίθεται για στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό τους είναι προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών αναγκών. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2003, που βρίσκεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων φτάνουν το 5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι δαπανούν μόλις το 1,5%. Από αυτό το 5% του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι το 2,7% πηγαίνει για εξοπλιστικά προγράμματα και το 2,3% για λειτουργικές κλπ. ανάγκες.


Eurokinissi

Συνολικά, στον προϋπολογισμό του 2003 οι φανερές στρατιωτικές δαπάνες ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ (περίπου 2,3 τρισ. δραχμές), ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του προϋπολογισμού. Και δεν τελειώνουν εδώ οι στρατιωτικές δαπάνες, οι δαπάνες για ΝΑΤΟικούς - νεοταξίτικους εξοπλισμούς. Μέσα στο 2002 έγιναν παραγγελίες οπλικών συστημάτων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ (1 τρισ. δρχ.). Το ποσό αυτό θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά το 2004 και έτσι δε συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες που αναγράφονται στον επίσημο προϋπολογισμό. Είναι «υποθηκευμένες» πλέον και οι μελλοντικές γενιές.

Μετά απ' όλα αυτά και ενώ δαπανώνται τέτοια αστρονομικά ποσά για εξοπλισμούς και γενικά για στρατιωτικές δαπάνες, θα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι η Ελλάδα γίνεται πιο «ισχυρή» καθώς εξοπλίζεται μέχρι το λαιμό... Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Γίνεται πιο ανίσχυρη και πιο ευάλωτη, αφού υποτάσσει την άμυνά της στην ιμπεριαλιστική τάξη. Οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους - με βάση τα χαρακτηριστικά των όπλων - προορίζονται όχι για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, αλλά για αποστολές «νέας τάξης», για εξοπλισμό δυνάμεων ταχείας επέμβασης, όπου τα ιμπεριαλιστικά κέντρα κρίνουν απαραίτητο, μετατρέπονται ταυτόχρονα σε όχημα για ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Motion Team

Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να δένεται πιο ασφυκτικά στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Οι δαπάνες αυτές και τα όπλα που αγοράζονται την εμπλέκουν ακόμα πιο ενεργά στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης». Η πάλη, λοιπόν, του ελληνικού λαού για ανατροπή της πολιτικής που υπαγορεύουν τα ντόπια και τα πολυεθνικά μονοπώλια, είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η ενεργητική συμμετοχή της κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική δράση, συνεπικουρούμενης και από τη ΝΔ, είναι το τίμημα, το «εισιτήριο» που δίνει η άρχουσα τάξη, χωρίς βέβαια να το πληρώνει η ίδια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, στα πλαίσια του νέου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού και των ρόλων που μοιράζουν οι επικυρίαρχοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στρατιωτικές δαπάνες - ρεκόρ εντείνουν την πολεμική προετοιμασία(2022-12-10 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το νέο στρατιωτικό πακέτο - «μαμούθ»(2022-05-20 00:00:00.0)
Η χιονοστιβάδα των εξοπλισμών και το πυροτέχνημα(2004-01-20 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική χιονοστιβάδα που απειλεί το μέλλον(2004-01-03 00:00:00.0)
«Αιμορραγία» για τη «νέα τάξη»(2002-12-12 00:00:00.0)
Χαράτσι υπέρ των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων(2002-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ