Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο στόχαστρο ο νυν και ο πρώην

Πρόστιμο στην αυθαιρεσία του Βλ. Πούτιν

Ποινική δίωξη ενάντια στον Μπ. Γιέλτσιν

Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκ. Ζιουγκάνοφ, έστειλε στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή βουλευτική Επερώτηση, με την οποία απαίτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Προέδρου Βλ. Πούτιν. Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, ο Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο συνέδριο του Κόμματος «Ενιαία Ρωσία», καταπάτησε κάμποσα άρθρα της ρωσικής νομοθεσίας, που απαγορεύει την προπαγάνδα από δημόσιους λειτουργούς της κατηγορίας «Α», όπως είναι ο Πρόεδρος της χώρας.

Οπως σημείωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, ο Βλ. Πούτιν έκανε απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ της «Ενιαίας Ρωσίας» και μάλιστα πριν αρχίσει η επίσημη προεκλογική περίοδος. Ετσι, ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκμεταλλεύτηκε τα πλεονέκτημα της υπηρεσιακής θέσης του για προπαγάνδα.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ζήτησε να επιβληθεί στον Πρόεδρο της χώρας πρόστιμο αξίας 22.500 ρουβλίων (ίσο με 50 κατώτερους μισθούς), όπως προβλέπουν τα άρθρα 5-10 και 5-11 του Κώδικα για τους παραβάτες της εκλογικής νομοθεσίας, για την παρουσία και ομιλία του στο συνέδριο του Κόμματος « Ενιαία Ρωσία».

«Ο κ. Πούτιν από τις πρώτες μέρες της εκλογικής εκστρατείας φέρθηκε σαν μικρό αλητάκι των δρόμων, που κοροϊδεύει το νόμο και τους πολίτες, επειδή πιστεύει ότι θα μείνει ατιμώρητο. Κρίμα που οι ενέργειες αυτές γίνονται από έναν άνθρωπο, που, καταλαμβάνοντας την υπηρεσιακή θέση του, είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τους κανόνες Δικαίου, την ώρα μάλιστα, που αυτοπαινεύεται πως είναι ο εγγυητής του Συντάγματος», σημείωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

«Μας ενδιαφέρει η αντίδραση της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) στα αναμφίβολα στοιχεία της παραβίασης του νόμου. Ο,τι έγινε είναι ακόμα μια εξακρίβωση της ικανότητας της ΚΕΕ, των οργάνων ασφαλείας να εξασφαλίσουν τη θέληση του λαού, καθώς και να σταματήσουν την αυθαιρεσία των κυβερνώντων», υπογράμμισε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

10 χρόνια από το πραξικόπημα Γιέλτσιν

Στο μεταξύ, δύο βουλευτές από τη βουλευτική ομάδα του ΚΚΡΟ, ο Β. Ιλιούχιν και Τ. Αστραχάνκινα, έστειλαν Επερώτηση προς τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Ουστίνοφ, με την οποία του ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη ενάντια στον πρώην Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Μπ. Γιέλτσιν. Στην Επερώτηση αυτή υπογραμμίζεται πως στις 21 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1993, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια, πολλοί πολίτες και κοινωνικές οργανώσεις επιμένουν να ασκηθεί ποινική δίωξη στο βασικό ένοχο των αιματηρών γεγονότων της Μόσχας, του Οκτώβρη 1993 - τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπ. Γιέλτσιν. Να θυμίσουμε πως τότε ο Γιέλτσιν, στις 21/9/1993, είχε βάλει το Σύνταγμα στο «γύψο» και στη συνέχεια επιστράτευσε τις ερπύστριες και τα κανόνια των τανκ ενάντια στο τότε ρωσικό Κοινοβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλλαγή φρουράς» αλλά όχι πολιτικής στο Κρεμλίνο(2008-03-02 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Ζιουγκάνοφ(2007-09-22 00:00:00.0)
Νέα επίθεση κατά του ΚΚΡΟ(2006-04-16 00:00:00.0)
Ανισες οι συνθήκες του προεκλογικού αγώνα(2004-03-13 00:00:00.0)
Δε νομιμοποιείται το σύστημα εξουσίας(2004-01-23 00:00:00.0)
Προεδρικές εκλογές(2000-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ