Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να θωρακιστεί αντισεισμικά το νησί

Την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού, καθώς και την αντισεισμική θωράκιση του νησιού που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ. Παράλληλα καταγγέλλει τις κακοτεχνίες, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την προχειρότητα με την οποία έγιναν τα έργα υποδομών του νησιού, τα οποία έφερε στην επιφάνεια ο σεισμός της περασμένης Πέμπτης.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο σεισμός αυτός έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα και τις ανεπάρκειες που σχετίζονται με:

  • Την αντισεισμική θωράκιση σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή.
  • Τα τεράστια προβλήματα στις υποδομές, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο της πόλης και του νομού, στα λιμάνια, στη γέφυρα, στη μαρίνα και αλλού.
  • Ανέδειξε τις κακοτεχνίες, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, την προχειρότητα, τις τεράστιες ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχόντων.
  • Τη μεγάλη ανεπάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

Είναι αναγκαία η άμεση και ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών σε βάθος και η αποκατάστασή τους.

Η αμαρτωλή ιστορία των δανείων σε σεισμόπληκτους στη Λευκάδα τα περασμένα χρόνια, που από βοήθεια στους κατοίκους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των σεισμών μετατράπηκαν σε όργανα διαπλοκής, διαφθοράς και πλουτισμού ορισμένων, καθώς και μηχανισμός χειραγώγησης συνειδήσεων, δε θα δεχτεί ο λαός της Λευκάδας και οι μαζικοί φορείς να επαναληφθεί.

Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται:

1. Ολοκληρωμένη καταγραφή, έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας.

- Αναθεώρηση και βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού.

- Θέσπιση θεσμικού πλαισίου για μικροζωνικές μελέτες, για το κτίσιμο και την κατασκευή έργων και εκπόνηση των μελετών αυτών από την πολιτεία.

- Ειδικά μέτρα για τα δημόσια κτίρια και γενικότερα τους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη (νοσοκομεία, ναοί, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κλπ.).

- Ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων για τον τρόπο αντιμετώπισης των σεισμών.

2. Αμεσα να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια για να εξεταστεί ο βαθμός ασφαλείας τους και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

3. Χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στο ύψος του πραγματικού κόστους κατασκευής των οικοδομών και με επιδότηση του 50%.

4. Ουσιαστική ενίσχυση για να αντικατασταθούν οι οικοσκευές των πληγέντων, καθώς και ενίσχυση σε πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, οικογένειες με ειδικές ανάγκες κλπ.

5. Αμεση ενίσχυση των εργαζομένων με βάση τις απώλειες στο εισόδημά τους, καθώς και συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων μέσω ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας.

6. Επιδότηση των επαγγελματιών και εμπόρων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν, καθώς και πάγωμα των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες και εφορία.

7. Εκτακτη ενίσχυση των Δήμων και της Νομαρχίας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους.

8. Αμεση και ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομής και ιδιαίτερα τη ζεύξη, την είσοδο της πόλης, την άρση της απομόνωσης του Αγίου Νικήτα, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και γενικότερα την υποδομή, το οδικό δίκτυο κλπ.

9. Εναρξη της κατασκευής νέου σύγχρονου Νοσοκομείου, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των χιλιάδων παραθεριστών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να παλέψουν για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και να απομονώσουν όλους αυτούς που προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να αποσείσουν ευθύνες τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org