Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντισεισμική θωράκιση

Αμεση ήταν η παρέμβαση του κράτους, διακηρύσσουν κατά τα ειωθότα, κυβερνητικοί παράγοντες και παρατρεχάμενοι, υπηρεσίες που κλήθηκαν, μια ακόμα φορά, να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας που δέχτηκε, τούτη τη φορά, τη μήνιν του Εγκέλαδου. Δηλαδή; Οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να στήσουν σκηνές για να διανυκτερεύσουν οι σεισμοπαθείς, να δοθούν πρώτες βοήθειες στους έχοντες ανάγκη, προσπάθεια για αποκατάσταση του οδικού δικτύου κλπ. Και, από την άλλη, ανακοινώσεις αρμοδίων για παροχή στοιχειώδους οικονομικής βοήθειας για να μπορέσουν οι σεισμόπληκτοι να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες τους. Αλλά και για παροχή βοήθειας προς αποκατάσταση των ζημιών, αντίστοιχα με άλλες περιπτώσεις όπου πρόσφατα είχαμε σεισμούς και καταστροφές.

Ομως, για ποια βοήθεια και, κυρίως, για ποια αποκατάσταση γίνεται λόγος: όταν έχει αποδειχθεί, απ' τα πράγματα, με τους σεισμούς της Αθήνας, τους σεισμούς στα Ψαχνά Εύβοιας, στη Μεσσηνία και αλλού πως τα ίδια μέτρα βοήθειας, που εξαγγέλλονται και τώρα, δεν αποτελούν παρά ασπιρίνη για τον καρκίνο; Και οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών χρόνια τώρα αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια, πληρώνοντας οι ίδιοι το κόστος της αποκατάστασης; Οσοι το μπορούν βέβαια.

Αλλά, από δω και πέρα, αρχίζουν τα πιο βασανιστικά ερωτήματα: Ποια κυβέρνηση και ποιοι αρμόδιοι μπορούν να εξασφαλίσουν, πραγματικά, την ασφάλεια των κατοίκων και τις περιουσίες τους από τους σεισμούς; Πώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στο λαό, αφού, το θέλουμε δεν το θέλουμε, η χώρα μας είναι σεισμογενής; Πώς; Πιπιλίζοντας το γνωστό «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς», ή μήπως με την εξαγγελία, απλώς, νέου γενικού χάρτη με τις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας;

Παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα του Εγκέλαδου που προειδοποιούν και την ανησυχία που εντείνεται, η κυβέρνηση τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει κάνει... Αδιαφορεί για το πού και πώς χτίζονται τα σπίτια του λαού, αποφεύγοντας, πρώτα απ' όλα, να προωθήσει τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των περιοχών. Με βάση την οποία, όπως προτείνει το ΚΚΕ αλλά και αρμόδιοι φορείς, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές στην κατασκευή των κτιρίων και των διάφορων ιδιωτικών έργων, ελέγχοντας την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποκαταστήσει τον έλεγχο των Πολεοδομιών στις οικοδομικές άδειες από ιδιώτες! Επίσης, αρνείται και τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων που χτίστηκαν με παλαιότερους κανονισμούς, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα θωράκισης, όπου χρειάζεται. Οι σεισμόπληκτοι, όχι μόνον της Λευκάδας αλλά όλοι, πρέπει να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα όχι μόνο για την αποκατάσταση των καταστροφών από την πολιτεία, αλλά, κυρίως, τα αναγκαία προληπτικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Γιατί τέτοια ζωτικής σημασίας για το λαό μέτρα, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να πάρουν κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Μαζί με τον αγώνα, χρειάζεται και με την ψήφο να καταδικαστούν τα κόμματα του δικομματισμού και η πολιτική τους.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ