Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ανυπακοή, αντίσταση και ρήξη με τους επικυρίαρχους, το σύγχρονο μήνυμα

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αγωνιστικής επαγρύπνησης προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών και την υλοποίηση των οραμάτων, ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών και των ταγματασφαλιτών συνεργατών τους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, τον Αύγουστο του 1944.

Φέτος οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις, και στις οποίες συμμετείχαν ο λαός της Κοκκινιάς, αντιστασιακοί και εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων, ξεκίνησαν από το χώρο του Μπλόκου, το απόγευμα του Σαββάτου, με την έναρξη του 11ου Διεθνούς τουρνουά Σκακιού το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση.

Στη συνέχεια, όλοι οι συγκεντρωμένοι, μαζί με το δήμαρχο της πόλης Στέλιο Μπενετάτο, ξεκινώντας από την πλατεία Αγίου Νικολάου, κατέθεσαν στεφάνια σε όλα τα σημεία, όπου πριν 59 χρόνια, εκτελέστηκαν οι συμπατριώτες τους αγωνιστές, στο Γ΄ Νεκροταφείο. Επέστρεψαν στο χώρο του μπλόκου όπου ακολούθησαν ομιλίες από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας έκλεισαν με το πένθιμο εμβατήριο και τον εθνικό ύμνο που τραγούδησαν οι συμμετέχοντες.

Το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συγκέντρωση όλων των επισήμων, των εκπροσώπων μαζικών φορέων και του λαού της Νίκαιας στο χώρο του Ηρώου της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944 όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Κάλεσμα νέων αγώνων

«Η μεγαλύτερη τιμή για τους νεκρούς, όμως, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, είναι η επαγρύπνησή μας, η συμμετοχή μας στους αγώνες που χρειάζονται για να σβήσει η εκμετάλλευση, για να ζούμε με μόρφωση και υγεία, για να ζούμε με αξιοπρέπεια, για να έχουν ισοτιμία στο μέλλον όλα τα παιδιά μας. Τιμή είναι η αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται και αντιστέκονται όπως ο ιρακινός αλλά και όσους επιβουλεύονται οι πλανητάρχες, όπως στην Κούβα, στην Κορέα, στο Ιράν. Τιμή στους ήρωές μας είναι με τις διεκδικήσεις μας ν' ανεβάζουμε μέρα με τη μέρα το μπόι του ανθρώπου».

Η ανυπόταχτη Κοκκινιά, τόνισε, η Κοκκινιά του μπλόκου, είναι ένας θρύλος ζωντανός, αναπόσπαστο κομμάτι της εποποιίας της Εθνικής μας Αντίστασης. Εδωσε τα καλύτερα παιδιά της που πότισαν με το αίμα τους τη μάντρα και όλες τις γειτονιές της πόλης γιατί πίστευαν ότι καμιά θυσία, όσο μεγάλη και αν είναι δεν μπορεί να μετρήσει πάνω από τη λευτεριά και την ανεξαρτησία.

«Οταν στην κατοχή, πρόσθεσε, η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας, διακήρυττε από τη βρετανική θαλπωρή του Καΐρου, το ανώφελο της λαϊκής αντίστασης, το καθημαγμένο από τις εξορίες και εκτοπίσεις Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με άλλα μικρότερα κόμματα, προς αιώνια τιμή τους, προχώρησαν στην ίδρυση της νέας φιλικής εταιρίας, του ΕΑΜ. Με πρωτεργάτη το ΕΑΜ και τον στρατό του τον ΕΛΑΣ, ο λαός μας πήρε μαζικά μέρος στην αντίσταση, στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά, σε κάθε γωνιά της χώρας και έδωσε ξανά νόημα στο "Θούριο" του Ρήγα Φεραίου για λευτεριά αλλά και λαοκρατούμενη Ελλάδα».

Πενήντα εννέα χρόνια μετά, κατέληξε ο δήμαρχος της Νίκαιας, οι ήρωες του Μπλόκου καλούν σε νέους αγώνες που ζητούν δικαίωση, σε ανυπακοή, αντίσταση και ρήξη με τους επικυρίαρχους και όσους τους υπηρετούν. Για να είναι η χώρα μας πραγματικά ανεξάρτητη, να μην χρησιμοποιούνται τα λιμάνια, τα εδάφη και τα στρατευμένα παιδιά της στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και αλλού. Για να είναι η χώρα μας παράγοντας ειρήνης και φιλίας για τους λαούς των Βαλκανίων, της Μεσογείου και όλου του κόσμου. Για να πάψουν οι παγκόσμιοι χωροφύλακες να τρομοκρατούν τους λαούς με πολέμους και σφαγές και να μη βρίσκουν σ' αυτό υποταχτικές κυβερνήσεις. Για να αποκτήσει ο λαός μας όλα τα δικαιώματά του στη ζωή που και σήμερα συρρικνώνονται ή κόβονται άλλοτε στο όνομα της «σύγκλισης», άλλοτε της «παγκοσμιοποίησης» ή των «εθνικών στόχων» που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα λαϊκά.

Να βρουν δικαίωση οι αγώνες

«Εμείς οι αντιστασιακοί, τόνισε στην ομιλία του ο Αρτέμης Κρομμυδάκης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, ούτε να καταγγέλλουμε ότι οι προδότες αντί να τιμωρηθούν παραδειγματικά, πήραν προαγωγές και καταγγέλλουμε όλες τις κυβερνήσεις για τη στάση τους αυτή. Δε βρήκαν δικαίωση οι αγώνες μας, δεν εκπληρώθηκαν τα ιδανικά για τα οποία πέθαναν οι συναγωνιστές μας, δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε και πρόσθεσε:

Η πατρίδα μας δεν απελευθερώθηκε από την ξένη κυριαρχία και η χώρα μας συμμετείχε στο αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ. Παράλληλα κάλεσε τους συγκεντρωμένους στις επόμενες εκλογές να απαντήσουν με την ψήφο τους στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και να στηρίξουν το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων κατήγγειλε στην ομιλία της και η Δέσποινα Κρομμυδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Κατοχής «Ο Φοίνικας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Νίκαιας και γύρω δήμων, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής κ.ά.

Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν ήταν της Βουλής, του ΚΚΕ, της κυβέρνησης, του δημάρχου Νίκαιας, της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, της ΚΝΕ, του σωματείου θυμάτων κατοχής «Ο Φοίνικας», των οικογενειών των εκτελεσθέντων, του Πανελλήνιου συλλόγου απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, της επιτροπής ειρήνης Κοκκινιάς, των ενόπλων δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Μητρόπολης Νίκαιας, της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ Κοκκινιάς-Κορυδαλλού, του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, της «Δημοκρατικής Ενότητας» Νίκαιας, του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας (ΟΦΟΝ),της «Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας Καισαριανής» κ.ά.

Η συγκέντρωση έκλεισε με το πένθιμο εμβατήριο και τον εθνικό ύμνο και οι συγκεντρωμένοι, υπό τους ήχους της μπάντας του δήμου, πορεύτηκαν στο Γ΄ Νεκροταφείο Νίκαιας στο κενοτάφιο, όπου έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκαν στεφάνια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org