Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ
Αντιδρούν στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ

Επιστολή προς τους βουλευτές του θερινού τμήματος της Βουλής

Την αγωνία τους και μια σειρά ερωτηματικά για το μέλλον του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και των παιδιών τους, που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, εκφράζουν οι οικογένειες των νέων που παρακολουθούν τα προγράμματα με επιστολή τους προς τους βουλευτές του θερινού τμήματος της Βουλής, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «σκούπα» για την Υγεία, όπου περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο καταργείται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του Κέντρου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει το διορισμό δύο - επιπλέον - μελών στο 9μελές, μέχρι τώρα, Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ που εκλέγεται απ' τη Γενική του Συνέλευση. Η μόνη αλλαγή που έγινε σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη - η οποία υποτίθεται ότι θα επανεξεταζόταν από το υπουργείο Υγείας - είναι ότι τα διορισμένα μέλη δεν προέρχονται από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και απαλείφτηκε η πρόβλεψη της συγκρότησης του ΔΣ να γίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

«Με πόνο ψυχής και αγωνία για το μέλλον ζητάμε από τους βουλευτές να σταθμίσουν καλά την απόφασή τους όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 30 του σχεδίου νόμου. Οι πρώτοι που θα πληγούν από ενέργειες που βάζουν εμπόδια στο έργο του ΚΕΘΕΑ είναι τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειες που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης. Η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ πρέπει να διασφαλιστεί, ώστε να μπορέσει ο φορέας να παραμείνει απερίσπαστος στο τόσο σημαντικό έργο που προσφέρει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι η ρύθμιση του σχεδίου νόμου, που πρόκειται να συζητηθεί σύντομα στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλοιώνει την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ και θέτει μια σειρά ερωτηματικά:

  • Γιατί πρέπει το μέχρι σήμερα αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ να γίνει εντεκαμελές με την προσθήκη δυο διορισμένων μελών;
  • Γιατί η ρύθμιση προωθείται με το επιχείρημα του ελέγχου του ΚΕΘΕΑ από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, από τη στιγμή που ο προληπτικός - κατασταλτικός έλεγχος ήδη εξασφαλίζεται μέσα από πλήθος πάγιων διαδικασιών και το ΚΕΘΕΑ είναι γνωστό για τη διαφάνειά του και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείριση;
  • Γιατί παραβλέπεται ο ρόλος - κλειδί της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, που εξασφαλίζεται μέσα από τον έως τώρα τρόπο εκλογής του ΔΣ στο θεραπευτικό έργο του φορέα; Η αυτοδιοίκηση που διέπει το ΚΕΘΕΑ είναι χαρακτηριστικό των θεραπευτικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, γιατί κάνει πράξη το στόχο της θεραπείας, να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εξαρτημένοι την ευθύνη για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, χωρίς να μεταθέτουν το πρόβλημα σε τρίτους (ειδικούς, κράτος κλπ.).
  • Πώς θα αντιλαμβάνονται πλέον το ρόλο τους οι εργαζόμενοι, οι σύλλογοι, τα μέλη της επανένταξης, που μέχρι τώρα συμμετέχουν στη χάραξη της πορείας του φορέα, εκλέγοντας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ; Θα έχουν το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης οι θεραπευτές, όταν μπορεί να εξαρτάται η θέση τους από κάποιον διευθυντή του υπουργείου, θα μείνει στα μάτια των γονιών το ίδιο ψηλά η εικόνα του ΚΕΘΕΑ;

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει φόβους για το ποιος θα διασφαλίσει ότι τα δυο διοριζόμενα μέλη δε θα γίνουν περισσότερα, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάργηση του φορέα, αλλά και για το πώς θα διασφαλίζεται στο μέλλον ότι το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ θα συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους. Τέλος, υπενθυμίζει ότι η εισηγητική έκθεση του υπουργού Υγείας Γ. Γεννηματά προέβλεπε την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ ως προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ