Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μεγάλες οι καταστροφές

Τεράστια προβλήματα στις υποδομές του νησιού είχε ως αποτέλεσμα ο καταστροφικός σεισμός των 6,4 βαθμών Ρίχτερ

Eurokinissi

Ερημη πόλη θυμίζει η Λευκάδα αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, στις 14 Αυγούστου.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στις υποδομές του νησιού, όπως στο οδικό δίκτυο, από τις κατολισθήσεις βράχων, με συνέπεια τον αποκλεισμό του χωριού Αγ. Νικήτας, το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Σημαντικές είναι οι καταστροφές στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ όλοι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε λυόμενα. Δημόσια έργα για τα οποία σπαταλήθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, (όπως η μαρίνα της πόλης), σχεδόν καταστράφηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή τους, αναδεικνύοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις κακοτεχνίες και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Η γέφυρα που ενώνει τη Λευκάδα με τη Στερεά δε λειτουργεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κατακρημνιστεί η προβλήτα. Η προβλήτα στο λιμάνι της Λυγιάς, το οποίο είναι το κύριο λιμάνι αλιευτικών σκαφών, υπέστη σοβαρές ζημιές, όπως και το λιμάνι της Βασιλικής.

Από την άλλη, προφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Μέχρι χτες είχαν υποβληθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις για ελέγχους σε κτίρια. Είχαν ελεγχθεί περίπου 1.300 και πάνω από 550 είχαν χαρακτηριστεί «προσωρινώς ακατοίκητα». Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Η κεντρική αγορά της Λευκάδας χτες το απόγευμα. Ο σεισμός «νέκρωσε» την πόλη
Η κεντρική αγορά της Λευκάδας χτες το απόγευμα. Ο σεισμός «νέκρωσε» την πόλη
Ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς την τουριστική ανάπτυξη αποδείχτηκε όπως ήταν καταστροφικός. Ο σεισμός προκάλεσε βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία, καθώς πάρα πολλοί τουρίστες έφυγαν και οι περισσότερες κρατήσεις ξενοδοχείων ακυρώθηκαν. Πρώτα θύματα αυτής της εξέλιξης θα είναι προφανώς οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού.

Αργά χτες το βράδυ έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες, αλλά και η απαίτηση από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός. Το ΕΚ ζητά την ασφαλιστική κάλυψη των εποχιακά απασχολουμένων, που πρόκειται να απολυθούν μέχρι να συμπληρώσουν τα 101 μεροκάματα και την εφάπαξ οικονομική ενίσχυσή τους με 100 ευρώ.

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λευκάδας, με ανακοίνωσή της, ζητά το άμεσο πάγωμα των χρεών, των επιτοκίων και πανωτοκίων για το χρονικό διάστημα της αναστολής πληρωμής των δανείων και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Παράλληλα, ζητά να γίνει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών, να ανακοινωθεί ο χρόνος περαίωσής τους και να ενεργοποιηθούν μέτρα αποκατάστασης των ζημιών με την επιχορήγηση των αντίστοιχων ποσών στο ύψος των καταστροφών. Τέλος, ζητά να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να λειτουργήσουν προσωρινά και οι εργαζόμενοι να ενισχυθούν άμεσα μέσω του ΟΑΕΔ.

Μέχρι χτες δεν είχε αρχίσει η καταβολή του βοηθήματος των 600 ευρώ σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Με βάση τα συνήθη μέτρα - «ασπιρίνες» για τους σεισμοπαθείς προβλέπεται ακόμη να δοθεί οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για οικοσκευές, ενώ για τα σπίτια που θα κριθούν και από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο ακατάλληλα, θα δοθεί 15ετές άτοκο δάνειο, το 1/3 του οποίου θα είναι κρατική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ