Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Θαλασσοσπηλιές του Ανατολικού Πηλίου

Ο καπετάν Ηλίας εκεί στο λιμανάκι της Νταμούχαρης, του ανατολικού Πηλίου, μου έλεγε, θυμωμένος:

- Ούτε ψάρι, μου είπε, ούτε χταπόδι. Ακόμη και οι αχινοί χάθηκαν. Κοίταξε σήμερα, τι ...ψάρεψα. Σ' ένα παραγαδιάρικο κοφίνι είχε αραδιάσει ταχτοποιημένα, κρίταμα, με την ιδιάζουσα γεύση και κάππαρη που ζουν στα γκρέμια «στου βράχου τη σχισμάδα». Και αναπτύσσονται με την αλισάχνη της θάλασσας και τους πελαγίσιους ανέμους.

Ο καπετάν Ηλίας, όμως δεν είναι μόνο τιμονιέρης στο διχτυάρικο μικροκάραβο. Ηταν καπετάνιος στα ψηλώματα του Πηλίου που έδωσε μαζί με τους άλλους συντρόφους τις μεγάλες μάχες κατά των κατακτητών και των προδοτών.

Αυτή η πλευρά του Ανατολικού Πηλίου, μου λέει, είναι γεμάτη με θαλασσοσπηλιές που η «μπούκα» τους αρχίζει πολλές φορές από τη γραμμή της θάλασσας και εισχωρεί, άβαθη και δεκαπέντε και περισσότερα μέτρα μέσα. Σε ορισμένες μάλιστα, πάλε έβρισκαν καταφύγιο, οι φώκιες.

Οταν, λοιπόν, συνεχίζει, άρχισαν οι μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Πηλίου, καμιά τριακοσαριά άνθρωποι, που απομονώθηκαν, μαζί αγωνιστές του ΕΛΑΣ, μερικοί κάτοικοι της Εθνικής Αλληλεγγύης και μεταξύ τους, δυο μικρά, κρύφτηκαν για αρκετές μέρες σε μια θαλασσοσπηλιά και σώθηκαν από την κρεμάλα.

Αναστέναξε κοιτάζοντας το παραγαδιάρικο κοφίνι με την... ψαριά της μέρας, την κάππαρη, τα κρίταμα, και τα «τσισίραβλα» τρυφεροί βλαστοί θάμνων που γίνονται τουρσί. - Εχω, αλλά προτιμώ αυγωμένους αχινούς - περίμενε ως την αλλαγή του φεγγαριού μου λέει και ως τότε διάβασε τι λέει η εφημερίδα μας και μου δίνει το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Αναστέναξε, πάλι και κατέληξε: Ετσι ζήσαμε, έτσι πολεμήσαμε, έτσι συνεχίζουμε.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ