Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμοι στα πρόθυρα χρεοκοπίας

Στα όρια της πτώχευσης βρίσκονται περίπου 100 δήμοι, ενώ άλλοι 250 αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα. Πόσο μάλλον να προσφέρουν και έργα στους δημότες...

Σύμφωνα με στοιχεία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), τα οποία δεν είναι απολύτως ακριβή, αφού πολλοί δήμοι στερούνται μηχανοργάνωσης, 4 στους 10 δήμους είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση. Την ίδια ώρα οι δήμοι χρωστάνε συνολικά 1,5 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα δάνεια, ενώ αυτά που «τρέχουν» ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση προτρέπει τους δήμους σε νέο δανεισμό με, υποτίθεται, ευνοϊκούς όρους για να ξοφλήσουν, αντί να τους δώσει τα χρήματα που δικαιούνται και να αυξήσει τους ΚΑΠ.

Τις πρώτες συνέπειες από αυτή την κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ΤΑ, κυρίως οι συμβασιούχοι. Είτε μένουν απλήρωτοι, είτε απολύονται, καθώς οι δήμοι δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους. Με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών Αρχών μέχρι και σήμερα είχαμε μπαράζ απολύσεων συμβασιούχων στους δήμους όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, τα έργα που έχουν ξεκινήσει δεν ολοκληρώνονται, ενώ κάποιοι δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό, αφού χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ. Και τα χρέη (προς ΙΚΑ, εργολάβους, προμηθευτές κλπ.) δεν έχουν τελειωμό.

Σήμερα η ΤΑ λαμβάνει μόλις το 2,74% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, οι αυθαίρετες παρακρατήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Νόμου 1828/89, είναι τεράστιες. Σε πραγματικές σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Συγκεκριμένα από το 1990 μέχρι και σήμερα:

  • Οι απώλειες της ΤΑ από το φόρο προηγούμενων ετών ανέρχονται στα 1.308 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 446 δισεκατομμύρια δραχμές).
  • Οι απώλειες από το φόρο επί των τόκων καταθέσεων συνολικά φτάνουν στα 1.523 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 519 δισ. δραχμές).
  • Οι απώλειες από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται στα 642 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 219 δισ. δραχμές). (Η κυβέρνηση αξιοποίησε την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για «συμβολή» της ΤΑ στη λεγόμενη σύγκλιση, αφαιρώντας από το 1997 το 25% των ποσών που αναλογούν στο θεσμό από τα τέλη κυκλοφορίας).
  • Οι παρακρατήσεις από το φόρο εισοδήματος φτάνουν στα 3.500 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές).
  • Η ΤΑ έχει συμβάλλει στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) με το ποσό των 1.450 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 495 δισεκατομμύρια δραχμές). Το κράτος δεν έχει βάλει δραχμή.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ