Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Βραδυφλεγής βόμβα

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η εκδήλωση και νέας πυρκαγιάς σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διάσπαση του ΕΣΔΚΝΑ

Eurokinissi

Ερωτηματικά προκαλεί η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα μα παραμείνει κλειστή από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και χτες στις 5 το απόγευμα. Και αυτή η πυρκαγιά, όπως και οι προηγούμενες εκδηλώθηκαν σε μία περίοδο που το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, όπως και οι προθέσεις διάσπασης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) - ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων - βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Η χωματερή τέθηκε σε λειτουργία τελικά χτες το απόγευμα, μετά από απόφαση της Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τρία μέτωπα περιορίστηκε σημαντικά, κατά περίπου 40%. Επίσης, έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση των απορριμματοφόρων στην περιοχή, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Η αποκομιδή των απορριμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι εργαζόμενοι στη χωματερή.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για εμπρησμό. Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για εμπρησμό. Οι συνεχόμενες πάντως πυρκαγιές (3 μέσα σε περίπου 3 μήνες) και οι βλαβερές συνέπειές τους στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, μπορούν να «αξιοποιηθούν» για την υλοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης και άλλων φορέων να διασπάσουν τον ΕΣΔΚΝΑ και να περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες, ενδεχόμενο που θα δώσει τη χαριστική βολή (οικονομική και περιβαλλοντική) στους κατοίκους.

Το πρόβλημα βίωσαν εντονότατα οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αττικής, καθώς η «μυρωδιά» των καιγόμενων σκουπιδιών ήταν ανυπόφορη. Με αφορμή την πυρκαγιά αναδεικνύεται και πάλι το ζήτημα της σωστής χωροθέτησης των ΧΥΤΑ, με τέτοιο τρόπο ώστε σε καμία περίπτωση να μην επιβαρύνεται η υγεία των κατοίκων. Και απαιτείται η κατανομή του βάρους διαχείρισης των απορριμμάτων σε κατάλληλα σημεία. Σημειώνουμε ότι ο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων δέχεται το 75% των απορριμμάτων της Αττικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις εντυπωσιοθηρίας για το πρόβλημα των σκουπιδιών(2008-07-09 00:00:00.0)
Ανοίγουν ...δρόμο για την επέκτασή της!(2005-11-17 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των απορριμμάτων!(2003-03-15 00:00:00.0)
Να κλείσει άμεσα η χωματερή - βόμβα!(2003-01-10 00:00:00.0)
Αναγκαίοι τρεις χώροι διάθεσης απορριμμάτων(2000-08-20 00:00:00.0)
Καθημερινός ο κίνδυνος(2000-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ