Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Να κλείσει άμεσα η χωματερή - βόμβα!
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε χτες το χώρο της χωματερής των Ανω Λιοσίων
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και αποκλεισμός της λεωφόρου Ασπροπύργου

Ο Αντώνης Σκυλλάκος μιλά στους εργαζόμενους
Ο Αντώνης Σκυλλάκος μιλά στους εργαζόμενους
Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η χωματερή των Ανω Λιοσίων και να υλοποιηθεί ο επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για την κατασκευή νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) τόνισε κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε χτες την περιοχή.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο και τον Βαγγ. Ξένο, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΝΕ Αττικής του Κόμματος, περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της χωματερής, όπου την περασμένη Παρασκευή ξέσπασε πυρκαγιά (αυτανάφλεξη των απορριμμάτων λόγω υπερσυσσώρευσής τους στο χώρο). Κι ενώ η χωματερή των Ανω Λιοσίων αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για την επίλυση του προβλήματος - φοβούμενη και το πολιτικό κόστος - και αρνείται να προχωρήσει στην κατασκευή νέων ΧΥΤΑ. Και με αυτό τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Δήμου Ανω Λιοσίων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη χωματερή, ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη «να δυναμώσει η λαϊκή πίεση» στο κυβερνητικό κόμμα για να δοθούν λύσεις. «Το θέμα της χωματερής - σημείωσε - θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια, με τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και το κλείσιμο αυτού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ. Η κυβέρνηση, συνέχισε, όποτε έρχεται το θέμα στη Βουλή, επικαλείται αντιρρήσεις νομαρχών ή δημάρχων για να δικαιολογήσει την άρνησή της να δημιουργήσει νέες χωματερές». Και υπογράμμισε ότι «δεν είναι απλά ένα ακόμη περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα υγείας». Υπογράμμισε, τέλος, πως το KKE θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.

Ο Βαγγ. Ξένος σημείωσε την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων όλων των κατοίκων των όμορων περιοχών, για την επίλυση του προβλήματος της χωματερής, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συνολικής λύσης που απαιτείται για την Αττική.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους, προέκυψε πως ένας από τους λόγους που η χωματερή δεν απομακρύνεται είναι η στάση του δημάρχου Ν. Παπαδήμα, ο οποίος, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, «προτιμά τα αντισταθμιστικά οφέλη, που ανέρχονται σε 13 δισ. το χρόνο (σ.σ: για τη λειτουργία της χωματερής στα όρια του δήμου), από την υγεία των κατοίκων». Παράλληλα, όμως, αναδείχτηκε η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο του Δήμου και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Ανω Λιοσίων και τη Δευτέρα σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και αποκλεισμό της λεωφόρου Ασπροπύργου.

Τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος επισκέφτηκαν και τα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ στη χωματερή. Συναντήθηκαν και συζήτησαν με το γιατρό εργασίας Γ. Παπαναγιώτου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η πρόσφατη πυρκαγιά δεν είναι απαραίτητο να έχει συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, λόγω άγνοιας των υλικών που καίγονται. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως στη χωματερή «είναι δυνατό να εμπεριέχονται τα πάντα, μέχρι και ραδιενεργά υλικά».

Οπως σημείωσαν εργαζόμενοι στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο υπάρχων ΧΥΤΑ που λειτουργεί στο χώρο είναι ήδη υπερκορεσμένος και δε θα έχει κανένα πλέον περιθώριο μετά από τρεις μήνες. Μέχρι τότε πρέπει οπωσδήποτε να είναι έτοιμος στον ίδιο χώρο ο νέος ΧΥΤΑ που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - με ευθύνη της κυβέρνησης - άρχισε πρόσφατα να δημιουργείται. Ομως και αυτός αποτελεί προσωρινή λύση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγουν ...δρόμο για την επέκτασή της!(2005-11-17 00:00:00.0)
Βραδυφλεγής βόμβα(2003-06-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις(2003-05-07 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των απορριμμάτων!(2003-03-15 00:00:00.0)
Αναγκαίοι τρεις χώροι διάθεσης απορριμμάτων(2000-08-20 00:00:00.0)
Με ημερομηνία λήξης(1997-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ