Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρωχαράτσια με πρόσχημα την... «περιβαλλοντική ευθύνη»!

Σε πρόταση Οδηγίας που θεσπίζει την περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών με βάση τον απαράδεκτο κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει», κατέληξε το τελευταίο υπό ελληνική προεδρία Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που έγινε στο Λουξεμβούργο.

Με την εφαρμογή της Οδηγίας αυτής αναμένεται - και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος - να καθιερωθούν νέες φορολογίες και «χαράτσια» που θα πληρώνουν οι λαοί της ΕΕ, ενώ, αντίθετα, θα λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο θα ενισχύεται με κίνητρα προκειμένου να εγκαταστήσουν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Με τον τρόπο αυτό, η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», μετατρέπεται στην ακόμη πιο κυνική «ο ρυπαινόμενος πληρώνει και ο ρυπαίνων πληρώνεται»!..

Οπως είχε τονίσει πολύ εύστοχα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατά τη συζήτηση της Οδηγίας στο Ευρωκοινοβούλιο, «πρόκειται τελικά γι' αυτό που πολύ απλά λέει ο ελληνικός λαός "να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι", που στην προκειμένη περίπτωση, το λάδι για τα εγκαύματα τα πληρώνει ο παθών».

Επίσης επισήμανε ότι η περιβαλλοντική ευθύνη καταντά πασίδηλη υποκρισία, δεδομένου ότι οι «χρηματοοικονομικές εγγυήσεις» εκ μέρους του φορέα εκμετάλλευσης που καθιερώνει, θα μετατίθενται τελικά στο κράτος και τους εργαζόμενους ως καταναλωτές, είτε μέσω της αύξησης του κόστους εκμετάλλευσης, είτε μέσω της μετακύλησής τους στις τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, με τις εξαιρέσεις που περιλαμβάνει και το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της, καταντά «φύλλο συκής» των μονοπωλιακών συμφερόντων, αφού δεν περιλαμβάνει συνολική προστασία της βιοποικιλότητας, την πετρελαϊκή ρύπανση, τις ζημιές από πυρηνικά, μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ εξαιρεί προκλητικά τον καταλογισμό ευθυνών σ' αυτούς που προκαλούν τεράστιες οικολογικές καταστροφές με απρόκλητες και βάρβαρες στρατιωτικές επεμβάσεις.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ με ανακοίνωσή του θριαμβολογεί λέγοντας προκλητικά ότι η Οδηγία αυτή αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ