Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρες υπεράσπισης για Σ. Ξηρό και Δ. Γεωργιάδη

Υμνοι Σκυφτούλη υπέρ «17Ν»

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη και του Σάββα Ξηρού (αλλά και των Δ. Κουφοντίνα και Χριστόδουλου Ξηρού) ολοκληρώθηκε η χτεσινή ημέρα της Δίκης της 17Ν όπου ακούστηκαν πολλά εγκωμιαστικά για την προσωπικότητα των κατηγορουμένων και τη δράση της οργάνωσης, ενώ με ύμνους για την «17Ν» ήταν διανθισμένη η κατάθεση του Επαμεινώνδα Σκυφτούλη.

Αναιρεί την απολογία του ο Δ. Γεωργιάδης

Υπέρ του Διονύση Γεωργιάδη ήρθαν και κατέθεσαν οι γονείς του Δέσποινα και Παναγιώτης καθώς και οι παλιοί του συνεργάτες Αντώνης Ευαγγέλογλου, Νικόλαος Γκαλέρας, και ο μουσικός Γιώργος Κερατσόπουλος.

Η μητέρα του κατηγορούμενου κατέθεσε πως ο γιος της δεν έχει σχέση με όσα τον κατηγορούν κι ότι πιέστηκε στην Αντιτρομοκρατική για να προχωρήσει στην ομολογία που έχει κάνει. Το γιο του υπερασπίστηκε και Π. Γεωργιάδη, ενώ οι μάρτυρες Αντώνης Ευαγγέλογλου και Νικόλαος Γκαλέρας περιέγραψαν τον κατηγορούμενο ως καλό και συνεργάσιμο παιδί. Τέλος, ο μουσικός Γιώργος Κερατσόπουλος πρόσθεσε πως το χρονικό διάστημα που κατηγορείται ο Δ. Γεωργιάδης ότι συμμετείχε στη «17Ν» στην πραγματικότητα εργαζόταν από το πρωί ως αργά το απόγευμα, ενώ το βράδυ έκαναν μαζί πρόβες.

Ο ίδιος ο Δ. Γεωργιάδης παρεμβαίνοντας χτες στη δίκη αναίρεσε την ομολογία του στην τακτική ανάκριση ότι είχε δει προκήρυξη της «17Ν» και όπλα στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως. Υποστήριξε δε, ότι η κατάθεσή του εκείνη ήταν υπερασπιστικό τέχνασμα του τότε συνηγόρου του.

Υμνοι υπέρ της «17Ν»

Σε ύμνους υπέρ της «17Ν» αναλώθηκε στην κατάθεσή του ο Επ. Σκυφτούλης, ο οποίος προσήλθε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σ. Ξηρού. Ο μάρτυρας, που είναι γνωστός στο πανελλήνιο από το παρελθόν αφού είχε συλληφθεί, δικαστεί και αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής στη «17Ν», δε δίστασε να πει ότι «ο λαός είναι ευγνώμων στην "17Ν"», ότι «η "17Ν" ήταν το κουράγιο και ο αναστεναγμός της φτωχολογιάς» κι ότι «αν άνοιγε η "17Ν" ή ο "ΕΛΑ"», αν δηλαδή δέχονταν μαζικά μέλη στις γραμμές τους, «θα είχατε γνωρίσει τη μεγαλύτερη λαίλαπα της ιστορίας». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να μιλήσει για μια περίοδο (τέλη 1978 - 1979) που γινόταν συνωστισμός του κόσμου για το ποιος θα πρωτομπεί σ' αυτού του είδους τις οργανώσεις. «Χιλιάδες νέοι συνωστιζόμασταν - είπε - βάζω και τον εαυτό μου φυσικά μέσα, να μπούμε στην "17Ν" ή να μπούμε στον ΕΛΑ ή να μπούμε στον Οκτώβρη τάδε, παντού».

Και ο μάρτυρας πρόσθεσε με έμφαση: «Το κίνημα της κοινωνικής απελευθέρωσης εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ήττα» κι ότι «η σύλληψη της "17Ν" είναι μια ήττα».

Υπέρ του Σ. Ξηρού κατέθεσαν επίσης ο Αντ. Χάλαρης (από την παράταξη ΑΚΕΠ), ο Γερ. Σέρβος, ο Ν. Ιωάννου, ο Κ. Ζαΐμης. Υπέρ του Δ. Κουφοντίνα κατέθεσε και ο Νικήτας Μαραγκός, ο οποίος όπως δήλωσε ο ίδιος είναι αντιστασιακός και ΕΠΟΝίτης που προέρχεται από το ΕΑΜ Νέων και παρομοίωσε τις δικές του δικαστικές περιπέτειες στα πέτρινα χρόνια με τις δικαστικές περιπέτειες του Δ. Κουφοντίνα, καλώντας τους δικαστές να μην κρίνουν «με την έννοια του αίματος αλλά με την έννοια του μέλλοντος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ