Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Καθημερινός ο κίνδυνος

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε χωματερή, που λειτουργεί ανεξέλεγκτα στο Κορωπί. Αύριο μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλού στην Αττική λειτουργούν ανάλογες χωματερές

Η άμεση ανάγκη ορθολογικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, σε μία από τις 22 χωματερές που δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο της Αττικής. Χτες, το πρωί, στη χωματερή του Δήμου Κορωπίου άρχισαν να καπνίζουν τα απορρίμματα, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά, σε κάθε μια από αυτές τις χωματερές, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. Η χτεσινή φωτιά, ευτυχώς, ήταν μικρής έκτασης και κατασβέστηκε γρήγορα από συνεργεία του δήμου, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ομως, δεν πέρασαν 10 μέρες από τότε που πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε μια τέτοια χωματερή στα Κύθηρα, κατέκαψε δασικές εκτάσεις 20.000 στρεμμάτων. Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται, όσο αυτές οι «βραδυφλεγείς βόμβες» συνεχίζουν να λειτουργούν, κι όσο το αρμόδιο υπουργείο κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής τονίζει ότι «οι ανεξέλεγκτες χωματερές (τουλάχιστον 8 εν ενεργεία με ευθύνη αντίστοιχων ΟΤΑ εκτός Ενιαίου Συνδέσμου και δεκάδες υπολειτουργούσες ή κλειστές, αλλά ακάλυπτες) δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Οι πυρκαγιές και η ρύπανση υδάτων και αέρα είναι οι σοβαρότερες, με άμεσες και ορατές συνέπειες».

Ο ΕΣΔΚΝΑ επισημαίνει την ανάγκη για «υλοποίηση ορθολογικού σχεδιασμού διάθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης κομποστοποίησης και οι ασφαλείς χώροι υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας κατάλληλα χωροθετημένα αποτελούν την καρδιά της λύσης του προβλήματος». «Η πυρκαγιά στο Κορωπί, τονίζει, θέτει επί τάπητος και πάλι την ανάγκη άμεσης συνεργασίας των ΟΤΑ της Αττικής, όλων των ΟΤΑ, ξεπερνώντας τους γνωστούς σε όλους διαχωρισμούς και αντιπαραθέσεις, για μια υπεύθυνη και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων. Ο ΕΣΔΚΝΑ είναι έτοιμος να συμμετάσχει στο διάλογο και στις κοινές πρωτοβουλίες».

Μιλώντας στο «Ρ», ο Μπ. Ζιώγας, διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, δήλωσε: «Σήμερα ήταν η χωματερή του Κορωπίου, τις επόμενες μέρες θα είναι κάποια άλλη, από τις 22 συνολικά χωματερές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Εδώ και τώρα, συνέχισε, όλοι οι δήμοι πρέπει να συνεργαστούν, αλλά και η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους και τις δικές της ευθύνες».

Τις ευθύνες της κυβέρνησης επισήμανε ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. «Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης πολιτικής βούλησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οσο συνεχίζεται αυτή η τακτική, θα συνεχίζουν και οι χωματερές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα να καίγονται με τεράστιο κόστος στο περιβάλλον και στους κατοίκους».

Υποκρισία

Την απόλυτη ευθύνη για το τεράστιο πρόβλημα των χωματερών «στους τοπικούς άρχοντες, στη Νομαρχιακή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες», έριξε ανενδοίαστα πάλι χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Σκάι». Κι όλα αυτά, τη στιγμή, που, εδώ και τρία χρόνια, ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής με τη δημιουργία τριών ΧΥΤΑ έχει ναυαγήσει, με κύρια ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όλα τα σκουπίδια της Αττικής οδεύουν στα Νέα Λιόσια ή στις 20 παράνομες χωματερές που παραμένουν βραδυφλεγείς βόμβες σε πλήρη λειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ