Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Η λύση στη διεκδίκηση

 Εποικοδομητικά τα συμπεράσματα της Ημερίδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσαν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοτική Συνεργασία». Ανάλογες ημερίδες και στους άλλους νομούς

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι προτάσεις διεξόδου απ' αυτά, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, στην ημερίδα που διοργάνωσαν στη Λάρισα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοτική Συνεργασία». Στην ημερίδα έγινε γόνιμος και πλούσιος διάλογος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την αναγκαιότητα να ξαναβρεί το διεκδικητικό χαρακτήρα της.

Οι ομιλητές κατήγγειλαν ότι με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συναινώντας στις επιταγές της ΕΕ, αφαιρεί αρμοδιότητες από το θεσμό και μειώνει τους πόρους προς αυτόν, θέτοντας μεγάλα εμπόδια στον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να έχει, επισήμαναν την ανάγκη προώθησης του αιρετού χαρακτήρα του τρίτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξέφρασαν τη διαφωνία τους στις συνενώσεις νομών που προωθεί η κυβέρνηση.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», Τάσος Σκυλλάκος, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να λυθούν μέσα από τη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου πάλης, που θα επιφέρει προοδευτικές αλλαγές στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Στο ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Βαγγέλης Μπούτας, νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας, ο οποίος τόνισε ότι η απαίτηση για Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματικό εκφραστή των προβλημάτων του λαού και της χώρας, ουσιαστικό συμμέτοχο στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και στον έλεγχο μιας ανάπτυξης που έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, καθιστά επιτακτικά αναγκαία την αντιπαράθεση, τη ρήξη με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην εισήγησή του ο Χρήστος Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, τόνισε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Αυτοδιοίκηση καλείται ν' αντιμετωπίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες ως εμπόρευμα και υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης των δημοτών, έτσι ώστε οι ριζικές αλλαγές που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση, για να παίξει το θετικό της ρόλο, να γίνουν αιτήματα του λαϊκού κινήματος.

Μιλώντας στην ημερίδα ο Σταύρος Βαρουτσής, πολιτικός μηχανικός, τόνισε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια για να περιοριστούν τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να υποκατασταθούν από την πρόσθετη φορολογία των δημοτών και επισήμανε ότι απαιτείται η ενημέρωση των δημοτών, η δραστηριοποίησή τους ενάντια στις επιλογές που τους θίγουν, η οργανωμένη απαίτηση για αιρετούς που θα λειτουργούν στους ΟΤΑ, προς όφελός τους και όχι σε βάρος τους.

Στην επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθείται μέσα από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, αναφέρθηκε ο Γιάννης Στρατηγός, ΓΓ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τόνισε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων τους, σε συντονισμό με τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας Λάρισας, των Δήμων Λάρισας, Ολύμπου, Νέσσωνος και άλλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων.

Ημερίδες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διοργανώνουν τη Δευτέρα στα Τρίκαλα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Συμπαράταξη για τα Τρίκαλα», που θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων και την ερχόμενη Τετάρτη στην Καρδίτσα, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Ανάλογη ημερίδα θα γίνει και στο Βόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ