Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των απορριμμάτων!

Με την προκλητική δικαιολογία «φταίμε όλοι μας», η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να αποσείσει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για το τραγικό αδιέξοδο

«Φταίμε όλοι μας»! Με τον τρόπο αυτό η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, προσπάθησε χτες κατά την ομιλία της στην ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση - αξιοποίηση στερεών αποβλήτων», να συγκαλύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε το απαράδεκτο τριτοκοσμικό καθεστώς των χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών.

Παράλληλα, για ακόμη μια φορά καλλιέργησε την αντίληψη της ιδιωτικοποίησης τομέων της καθαριότητας προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου στην κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνει ο λαός ακόμη πιο πανάκριβα τέλη καθαριότητας. Ηδη, άλλωστε, απτό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της ανακύκλωσης που δίνεται ολόκληρος στα χέρια των ιδιωτών και το κόστος του οποίου θα μετακυλιστεί στις πλάτες του λαού.

«Βρήκαμε τα Ανω Λιόσια και επαναπαυτήκαμε και εμείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι μας», δήλωσε ειδικότερα για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αποσκοπώντας να μετριαστεί το γεγονός η κύρια πολιτική ευθύνη, η ολιγωρία και οι παρεμβάσεις που έφτασαν την υπόθεση αυτή στο τέλμα ανήκουν στην κυβέρνηση. Παραδεχόμενη έμμεσα τις ευθύνες αυτές δήλωσε ότι στις επόμενες 10 μέρες θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στη χωροθέτηση δύο ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, αλλά και όπου αλλού στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει η οριοθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Τέλος, έθεσε ως στόχο ως το 2005 το 50% των απορριμμάτων που παράγονται στη χώρα μας να ανακυκλώνονται, μέσω του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης που καθιερώνεται και στον οποίο τον πρώτο λόγο κατέχουν οι ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του τρόπου αυτού υλοποίησης της ανακύκλωσης των απορριμμάτων αναδείχτηκε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος...

Τις κυβερνητικές προθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων απέρριψε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Η όποια μορφή ιδιωτικοποίησης (μέσω της απ' ευθείας ανάθεσης σε Ανώνυμες Εταιρίες ή σε Δημοτικές Επιχειρήσεις που είναι ΝΠΙΔ) στη διαχείριση των ΧΥΤΑ ή των εργοστασίων ανακύκλωσης ή των στερεών μολυσματικών αποβλήτων (νοσοκομειακών κ.ά.) - τόνισε - θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων.

Επαναλειτουργεί από χτες η χωματερή

Από τις έξι χτες το απόγευμα επαναλειτούργησε η χωματερή των Ανω Λιοσίων που παρέμεινε κλειστή για τέσσερις ημέρες λόγω κατάρρευσης όγκων σκουπιδιών το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας. Μετά από έγγραφη διαβεβαίωση εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΙΓΜΕ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και άλλων εμπειρογνωμόνων ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι, σταθεροί και ασφαλείς, στους οποίους μπορούν να εναποθέσουν απορρίμματα χωρίς να κινδυνεύουν, οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ αποφάσισαν να επιστρέψουν στη δουλιά τους.

Οπως επισήμαναν στο «Ρ» εκπρόσωποί τους, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, περιμένοντας σε 10-15 μέρες το ολοκληρωμένο πόρισμα των επιστημόνων για τα αίτια της κατολίσθησης και την ασφάλεια του ΧΥΤΑ. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΣΔΚΝΑ, η χωματερή δεν μπορεί να δεχτεί απορρίμματα για παραπάνω από ενάμιση με δύο ακόμα μήνες... Στο διάστημα αυτό γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ (ΧΥΤΑ ΙΙ) στα Α. Λιόσια, που και αυτού η αντοχή δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Και μόνο από το γεγονός αυτό προκύπτουν οι σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και του ΕΣΔΚΝΑ, που καθυστερούν τη χωροθέτηση των αναγκαίων νέων ΧΥΤΑ που είναι πλέον ζήτημα αν θα προλάβουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πριν κορεστεί ο μοναδικός που υπάρχει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ