Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Οχυρωμένος» πίσω από την Προεδρία ο Κ. Σημίτης

Οχυρωμένος πίσω από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας έτσι να κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του.

Ετσι, μιλώντας χτες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αφιέρωμα στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ», που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε να δυσφορεί γιατί στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική συζήτηση δεν ασχολείται με τα «μεγάλα» ζητήματα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά με τα «δευτερεύοντα»: «Διαπιστώνω με λύπη, είπε ο Κ. Σημίτης, ότι αυτό δε συμβαίνει στη χώρα μας. Εδώ τα δευτερεύοντα, όπως η "ανασχηματισμολογία" κυριαρχούν. Και κυριαρχούν, γιατί, σε ένα ευρύ φάσμα υπευθύνων, δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν είναι κάτι νομοτελειακό, αδιάφορο, που τρέχει με έναν αυτόματο πιλότο, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά είναι σημαντική και εξαρτάται από τις δικές μας αποφάσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές σε όσους δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα... μεγάλα ευρωπαϊκά ζήτημα. «Οποιος θέλει να είναι αλαζόνας, είπε, και να πιστεύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα, αύριο θα βρεθεί στο περιθώριο»...

Λαλιώτης - Βενιζέλος

Με την πεφωτισμένη ευρωπαϊκή λογική του πρωθυπουργού κάποιοι εμφανίζονται να συμφωνούν.

Προσφωνώντας στην εκδήλωση τον Κ. Σημίτη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης και με αφετηρία τη «δεδομένη και αδιαμφισβήτητη» επιτυχία της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας, ισχυρίστηκε ότι «έξω πάμε πολύ καλά», για να συμπληρώσει ότι «με δεδομένη την πολιτική μας ταύτιση και την ηθική αλληλεγγύη όλων μας προς τον Κώστα Σημίτη(...) μπορούμε και "μέσα να πάμε όχι μόνο καλά, αλλά και πολύ καλύτερα"»... Αυτό, δε, κατά τον Κ. Λαλιώτη, θα γίνει «γιατί αξίζει το τιμόνι της χώρας να το κρατάει ως Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και στο τιμόνι της χώρας ως κυβέρνηση να είναι το ΠΑΣΟΚ»...

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στα «Νέα» είπε ότι «ο Κ. Σημίτης είναι ένα εκλογικό πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αυτός θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές».

Οσο για τον Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε προχτές υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος και ένθερμος θιασώτης του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου.

Ο Χρ. Παπουτσής

Υπάρχουν ωστόσο και διαφοροποιήσεις. Ο Χρ. Παπουτσής, για παράδειγμα, υποστήριξε πως «το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μένει βουβό σε ένα κλίμα το οποίο διαμορφώνεται, σε ένα πολιτικό κλίμα βαρύ και στο οποίο επιτέλους χρειάζεται μια αντίδραση, διότι πέραν όλων των άλλων εδώ τείνει να διαμορφωθεί μια κατάσταση και να αμαυρωθεί ολόκληρη η ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ».

Πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν άμεσα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό και ο Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος». Ο πρώην υπουργός θεωρεί «εξουθενωτικά μακρύ το διάστημα μέχρι τη λήξη της Προεδρίας, γιατί, όπως λέει, ως τότε μπορεί να παραλύσει η κυβέρνηση από το νοσηρό κλίμα». Ο Γ. Αρσένης - το όνομα του οποίου ακούγεται ενόψει του ανασχηματισμού, όπως και το όνομα του Θ. Πάγκαλου... - προτείνει «εκστρατεία» κατά της διαφθοράς, διότι, όπως παραδέχεται, «οι εντυπώσεις ρίχνουν βαριά σκιά πάνω μας».

Παρούσα η «ανασχηματισμολογία»...

Ανεξάρτητα πάντως από τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, η «ανασχηματισμολογία», όσο κι αν... ξορκίζεται, είναι παρούσα. Ηδη, άλλωστε, στις σελίδες του Τύπου αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα γνωστά σενάρια για το «ποιος υπουργός θα πάει πού», διανθισμένα, πλέον, και από σενάρια σχετικά με τη «μεταρρύθμιση» (κατάργηση υπουργείων, σύμπτυξη άλλων κλπ.), στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο Σ. Κοσμίδης. Γεγονός που ανάγκασε και χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλάβει ότι οι θέσεις του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν «προσωπικές» και δεν καθορίζουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού...

Στο μεταξύ και ενώ ο πρωθυπουργός σήμερα αναχωρεί και πάλι για το εξωτερικό, προς το τέλος της βδομάδας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το κλίμα της σκανδαλολογίας (σ.σ.: χτες η «Αυριανή» κατηγόρησε αστυφύλακα της φρουράς του πρωθυπουργού ότι έχει κι αυτός βίλα που απέκτησε από το Χρηματιστήριο, λόγω των πληροφοριών που είχε για μετοχές...).

Στις συναντήσεις αυτές θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα «ανεκτό» κλίμα, εντός του οποίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 27 του μηνός. Συνεδρίαση στην οποία σχεδιάζει να κάνει την πρώτη εμφάνισή της και η λεγόμενη «αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτήθηκε από 200 στελέχη του που συναντήθηκαν το Σάββατο στην Αθήνα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ