Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναζητώντας μισθοφόρους

Οταν στρατολόγος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων διέσχισε τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να βρει στρατιώτες για την αμερικανική πολεμική κρεατομηχανή, ανάμεσα στους μαθητές του Γυμνασίου της Τιχουάνα εξόργισε τη μεξικανική κοινωνία.

Μπορεί στην αρχή οι φήμες που ήθελαν μετανάστες ή ξένους υπηκόους, να μπορούν να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα εάν ενταχθούν στον αμερικανικό μισθοφορικό στρατό, να προκάλεσε τη συσσώρευση δεκάδων εξαθλιωμένων Μεξικανών στην αμερικανική πρεσβεία, παρότι η απόλυτη, σχεδόν, πλειοψηφία του μεξικανικού λαού κατηγορηματικά είχε ταχtεί εναντίον του πολέμου. Ομως, ήταν οι πρώτες μέρες του πολέμου. Λίγο αργότερα ανακάλυψαν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ ήταν λατινοαμερικανικής καταγωγής.

Και οι πρόθυμοι εξαφανίστηκαν, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν και επέστρεψαν στα πραγματικά προβλήματα. Εξάλλου, η στάση του Μεξικού συνολικά το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει τη δυσφορία των ΗΠΑ... Οι πιέσεις προς τον Βινσέντε Φοξ είναι αφόρητες και οι μετανάστες ένας από τους βασικούς μοχλούς. Μέχρι στιγμής, ο Μεξικανός Πρόεδρος δεν ενδίδει ολοκληρωτικά. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί στέλνουν «μηνύματα». Μπορεί επισήμως να δηλώνουν ότι ο εν λόγω στρατολόγος έδρασε αυτοβούλως, η συνολική πολιτική τους, όμως, μόνον αλαζονεία και επίδειξη κυριαρχίας καταδεικνύει... Εξάλλου, από πότε οι Αμερικανοί γνωρίζουν σύνορα; Ειδικά στην «αυλή» τους;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ