Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φτηνό επικοινωνιακό τρικ

Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει γίνει, το τελευταίο διάστημα, η αντιπαραβολή των «επιτυχιών» της εξωτερικής πολιτικής με τις απογοητευτικές επιδόσεις στο εσωτερικό της χώρας. «Εξω πάμε καλά, μέσα δεν πάμε καλά», όπως έλεγε επί των ημερών του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και επανέλαβε χτες ο Κ. Λαλιώτης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ, παραπονέθηκε ότι «ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητείται το μέλλον της Ευρώπης, στην Ελλάδα κυριαρχούν δευτερεύοντα θέματα».

Με αυτό το επικοινωνιακό τρικ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια συνολική ετυμηγορία του ελληνικού λαού και, πολύ περισσότερο, μια συνολική καταδίκη της πολιτικής της. Ματαιοπονεί ο κ. Σημίτης, αν νομίζει ότι, επειδή τον χειροκροτούν για κάποιες πρωτοβουλίες του οι κ.κ. Μπλερ, Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, οφείλουν να τον χειροκροτήσουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Γιατί οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι όλες οι πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας εκπορεύονται και στηρίζονται στις «διεθνείς επιτυχίες» της κυβέρνησης.

Δεν είναι, άραγε, η ΟΝΕ και οι κανόνες της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, που δίνουν τη δυνατότητα στην εργοδοσία της «ΣΙΣΣΕΡ» να πετά στο δρόμο 500 εργάτες και να μεταφέρει το εργοστάσιο εκτός συνόρων; Δεν έχουν την υπογραφή του κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του, όλες οι σχετικές συνθήκες και αποφάσεις;

Για ποια «διεθνή επιτυχία» στην ΕΕ πρέπει να πανηγυρίσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στη χώρα μας, όταν γνωρίζουν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική των Βρυξελλών και οι αναθεωρήσεις της οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών;

Είναι «δευτερεύον» θέμα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η επιχείρηση κατεδάφισης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής και των Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ. «Δευτερεύον» θέμα είναι και ο σφαγιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της ΕΕ.

Από την άλλη, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει τις επιπτώσεις από την πλημμυρίδα των σκανδάλων και τη σκανδαλολογία. Θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού σε αμφιλεγόμενες «επιτυχίες», για να συγκαλύψει όχι μόνο τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά κυρίως τις αιτίες που τις γεννούν, το καπιταλιστικό σύστημα και το σύστημα του δικομματισμού.

Οσο για τις «διεθνείς επιτυχίες», είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους Ελληνες εργαζόμενους ότι ένα ψήφισμα για τη νομιμοποίηση της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ και η υπογραφή της «ευρωδιχοτόμησης» της Κύπρου πρέπει να πανηγυριστούν...

Εξωτερική και εσωτερική πολιτική είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και ο κ. Σημίτης δε θα μπορέσει να αποφύγει την αποδοκιμασία του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσει.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ