Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Κυβέρνηση της «Σίσσερ»...

Το έγκλημα στη «Σίσσερ Πάλκο» - γιατί περί εγκλήματος πρόκειται - είναι μια μικρή ακτινογραφία του καπιταλισμού. Δεν το λέμε εμείς. Ο ίδιος ο κ. Λόταρ Μπρούτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής, το λέει:

«Εμείς είμαστε παραγωγοί και, όσο καπιταλιστικό κι αν ηχεί στα αυτιά σας, παράγουμε όταν έχουμε πωλήσεις και με τις πωλήσεις πρέπει να έχουμε κέρδη», δήλωσε προχτές στην «Καθημερινή».

***

Φυσικά δε χρειαζόταν η μαρτυρία του κ. Μπρούτσερ ότι ο καπιταλισμός πατάει επί πτωμάτων. Ο καπιταλιστής ζει για τα κέρδη. Θέλει πολλά κέρδη. Περισσότερα κέρδη!

Δεν του αρκούν τα δισεκατομμύρια που βγάζει στην Ελλάδα (72.000 ευρώ κέρδη ανά εργαζόμενο είχε το εμπορικό τμήμα της «Σίσσερ» το 2001, αύξηση 83% είχαν τα μεικτά κέρδη της «Σίσσερ» τον ίδιο χρόνο, όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Ριζοσπάστης»). Αλλά η πολυεθνική θέλει περισσότερα! Πάει, λοιπόν, στη Βουλγαρία.

Μα θα πεταχτούν στο δρόμο 500 εργαζόμενοι. Ε, και;! Τι τον νοιάζει τον καπιταλιστή; Αυτός θέλει κέρδη.

***

Και η κυβέρνηση; Τι κάνει; Το κράτος, τι κάνει;

Μα η κυβέρνηση είναι του καπιταλιστή. Το κράτος είναι του καπιταλιστή. Το κράτος, λοιπόν, δίνει επιδότηση στον καπιταλιστή για να πάει το εργοστάσιο στη Βουλγαρία! Αυτό κάνει το κράτος. Αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση - το ομολόγησε ο κ. Μπρούτσερ στην ίδια συνέντευξη - «παρακάλεσε» την πολυεθνική να μειώσει τους μισθούς των εργατών για να μη φύγει η επιχείρηση! Αυτή ήταν η «φιλολαϊκή» παρέμβαση του κ. Ρέππα! Αντί να πάτε το εργοστάσιο σε χώρες με μισθούς πείνας, δώστε μισθούς πείνας στην Ελλάδα! Αυτή ήταν η... σοσιαλιστική «πρωτοβουλία» του κ. Ρέππα προς τη «Σίσσερ»...

***

Αυτά κάνει η κυβέρνηση. Αυτά κάνει το κράτος.

Δεν είναι το κράτος της «Σίσσερ», λοιπόν, δεν είναι η κυβέρνηση της «Σίσσερ», που, μαζί με τη «Σίσσερ» την ίδια, πετούν στο δρόμο 500 εργάτες;

Και τους πετούν στο δρόμο παρ' ότι οι εργάτες εξασφάλιζαν κέρδη, πολλά κέρδη στην επιχείρηση. Αλλά ο καπιταλιστής θέλει περισσότερα κέρδη. Πράγμα απολύτως «σεβαστό» από το κράτος και την κυβέρνηση της «Σίσσερ»...


ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ