Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η δέσμη των μέτρων για τους Τουρκοκύπριους

Μαζική ήταν και χτες - πρώτη μέρα, μετά την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων, που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων - η διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από και προς τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δώδεκα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και πέντε χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν έως το μεσημέρι, από τα οδοφράγματα του «Λήδρα Πάλλας», του Περγάμου και των Στροβιλιών.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Τα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Διευκόλυνση της διακίνησης αγαθών που παράγονται στο νησί, προς και από τα Κατεχόμενα και της εξαγωγής αγαθών που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές προς την ΕΕ και τρίτες χώρες, υπό την αίρεση της αποδοχής των διευθετήσεων από την ΕΕ.

- Διευκόλυνση της διακίνησης ατόμων και οχημάτων, ατόμων που είναι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση για διέλευση οχημάτων θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 Μάη, εφόσον εγκριθεί νομοθεσία από τη Βουλή.

- Χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των τουριστών στα Κατεχόμενα, ειδικά όσον αφορά το χρόνο διαμονής τους.

- Απασχόληση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, με τους όρους που ισχύουν για τους Ελληνοκύπριους εργαζόμενους.

- Απασχόληση αποφοίτων πανεπιστημίων των Κατεχομένων με βάση τα πραγματικά τους προσόντα, ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και παροχή υποτροφιών για φοίτηση σε ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Κύπρου.

- Εισαγωγή της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από Τουρκοκύπριους καθηγητές.

- Δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές και φοιτητές των κατεχομένων και διευκόλυνση Τουρκοκυπρίων αθλητών για συμμετοχή σε εθνικές κυπριακές ομάδες. «Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

- Θα ενθαρρυνθεί η αρχή τηλεπικοινωνιών να συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στα Κατεχόμενα.

- Ιδρύεται παράλληλα Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων, που θα έχει τη γενική εποπτεία της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων, και θα διασφαλίζει ότι δε θα γίνονται διακρίσεις σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

- Διευκολύνεται η διαδικασία εξασφάλισης από τους Τουρκοκυπρίους εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ιατρικής περίθαλψης προς αυτούς.

- Συστήνεται συγχρόνως Ιδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έμφαση τη συντήρηση των μνημείων, θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων των δύο κοινοτήτων.

- Αναβαθμίζονται οι εκπομπές του ΡΙΚ, με υποτιτλισμούς προγραμμάτων, και την παραγωγή νέας εκπομπής για τους Τουρκοκυπρίους.

- Εξομοίωση των συγγενών Τουρκοκυπρίων φονευθέντων αμάχων και αγνοουμένων και παροχή σ' αυτούς των ωφελημάτων που παρέχονται στους Ελληνοκυπρίους συγγενείς.

Στα Κατεχόμενα θα βρεθεί ο Ερντογάν

Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μπαϊράκ», στις 9 Μάη θα πραγματοποιήσει τελικά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αντί στις 3 Μάη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Κατεχόμενα, ο Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπέρ της λύσης» τάσσεται ο Ταλάτ(2009-03-13 00:00:00.0)
Προαγγελία νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας(2004-05-26 00:00:00.0)
Εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα(2003-05-07 00:00:00.0)
Μαζική μετακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα(2003-04-30 00:00:00.0)
Στα σκαριά νέος ελιγμός από τον Ντενκτάς(2003-03-20 00:00:00.0)
Ο λαός μας δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης(2001-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ