Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα σκαριά νέος ελιγμός από τον Ντενκτάς

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι» σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ετοιμάζεται για τον μεγαλύτερο ελιγμό των τελευταίων ετών όσον αφορά στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει ετοιμάσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, οι πρόνοιες του οποίου θα έμπαιναν για συζήτηση χτες στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο. Με το σχέδιό του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιδιώκει να επιβάλει στην ΕΕ τη λύση που αυτός θέλει και θα ζητεί την άρση του λεγόμενου εμπάργκο των κατεχομένων περιοχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα προβάλει ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι θα θεωρούνται πολίτες της ΕΕ, ενώ οι έποικοι δε θα έχουν το δικαίωμα αυτό, με αποτέλεσμα να προκληθεί αντίδραση. Το σχέδιο Ντενκτάς προνοεί όλα τα δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους πολίτες της ΕΕ, τα οποία όμως δε θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι.

Σύμφωνα με την «Κίπρισλι», ο Ραούφ Ντενκτάς πιστεύει ότι αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση τους Τουρκοκύπριους με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και ότι όποια και αν είναι η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο σχέδιό του, θα είναι η χαμένη πλευρά. Τα κύρια σημεία του σχεδίου Ντενκτάς είναι:

- Θα καταργηθεί η στρατιωτική θητεία

- Θα παύσουν να υπάρχουν οδοφράγματα

- Θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στην ελληνοκυπριακή πλευρά

- Θα δοθεί «πράσινο φως» και μάλλον θα προτρέπονται οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν πολίτες της ΕΕ

- Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν από τα αεροδρόμια και λιμάνια των ελεύθερων περιοχών

- Θα δοθεί η ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους-πολίτες της ΕΕ να επωφεληθούν από κάθε είδους κοινωνικές παροχές

- Θα αρθούν όλα τα εμπόδια για τις εμπορικές συναλλαγές με τις ελεύθερες περιοχές.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες το κατοχικό καθεστώς κατάργησε το «νόμο» που απαγόρευε την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τουρκοκυπρίους.

Η «Κίπρισλι» δημοσιεύει επίσης τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί και ότι με ικανοποίηση δέχτηκε την υποβολή του «σχεδίου Ανάν» στο τραπέζι των συνομιλιών. Επίσης, θεωρεί θετικό το ότι ο Ανάν δήλωσε πως σε περίπτωση που του ζητηθεί είναι πρόθυμος να συμβάλει στη διαδικασία για επίλυση του προβλήματος.

Ετοιμοι να βοηθήσουν δηλώνουν οι Ρώσοι

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό, Βλαδιμίρ Πρίγκιν, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να προσφέρει επιπρόσθετη ενεργό βοήθεια στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο Β. Πρίγκιν, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Χάγης, είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστεί.

Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα στη Χάγη, ο Ρώσος απεσταλμένος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε θετική προσέγγιση και επαρκή ελαστικότητα που θα βοηθούσε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, ενώ η τουρκοκυπριακή τήρησε μια σκληρή και αδιάλλακτη στάση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ