Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αντιδρά στον πόλεμο η τρόικα του Κινήματος Αδεσμεύτων...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ-ΒΟΡΝΕΟ.-

Η εισβολή στο Ιράκ είναι «παράνομη πράξη επίθεσης» επεσήμανε χτες η τρόικα του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών, που αποτελείται απ' τους υπουργούς Εξωτερικών της (προεδρεύουσας του κινήματος) Μαλαισίας, Νότιας Αφρικής και Κούβας.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών χωρών του 116μελούς Κινήματος Αδεσμεύτων απαίτησαν άμεση επιστροφή στα διπλωματικά μέσα. Επέκριναν δριμύτατα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την προσφυγή τους στη χρήση βίας κατά της Βαγδάτης υπογραμμίζοντας (σύμφωνα με ανακοίνωση των τριών που εξεδόθη απ' το μαλαισιανό υπουργείο Εξωτερικών) πως «μια τέτοια πράξη, χωρίς την υποστήριξη και την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι αυτοάμυνα εναντίον μιας ένοπλης επίθεσης καθώς αποτελεί ρητώς παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου». Η ανακοίνωση καταλήγει χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη υπό οιεσδήποτε συνθήκες μία στρατιωτική δράση για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ.

Αντιπαραθέσεις στο ASEAN...

Στο μεταξύ, έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του δεκαμελούς Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη νήσο Βόρνεο. Ο Μαλαισιανός υπουργός Εξωτερικών Σουέντ Χαμίντ Αλμπάρ επέκρινε χώρες του ASEAN (πχ Φιλιππίνες) που υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ ως «συνοθύλευμα ανθρώπων που θέλουν να καταστρέψουν μία χώρα»...

Με τον Μαλαισιανό ομόλογό του συμφώνησε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αντίθετα ο Φιλιππινέζος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ως «θετική για την ευρύτερη Μέση Ανατολή την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ». Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης έδειξε να ανησυχεί πάνω απ' όλα για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στις χώρες του ASEAN.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ