Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Βαρύ κλίμα, καμία ουσία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε βαρύ κλίμα έγινε, χτες, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και η συνεδρίαση συγκλήθηκε σε επίπεδο ΥΠΕΞ, μόνον οι ΥΠΕΞ του ενός «στρατοπέδου», αυτού που τάχθηκε κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, συμμετείχαν στη συζήτηση, δηλαδή οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Συρίας και της προεδρεύουσας Γουινέας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος φέρεται να ζήτησε έκτακτη συνάντηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ομως, ο Μπους αρνήθηκε.

Τη λύπη του για τη διακοπή των επιθεωρήσεων εξέφρασε ο Χανς Μπλιξ, καθώς οι «τρεισήμισι μήνες των επιθεωρήσεων δεν πέτυχαν να προσφέρουν τις αναγκαίες αποδείξεις περί μη ύπαρξης απαγορευμένων όπλων που θα απέτρεπαν τον πόλεμο». Ο Μπλιξ προχώρησε κανονικά στην παρουσίαση 77σέλιδης έκθεσης προόδου και ευχαρίστησε, εμμέσως, τις ιρακινές αρχές για την άψογη συνεργασία που προσέφεραν προκειμένου να εγκαταλείψουν τάχιστα το Ιράκ οι επιθεωρητές. Επίσης, ο Σουηδός διπλωμάτης χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η ιρακινή πλευρά όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στη διεθνή κοινή γνώμη.

«Ο ΟΗΕ, σε καμία απόφασή του σχετικά με το Ιράκ από το 1990 έως σήμερα, δεν ενέκρινε έναν πόλεμο για την ανατροπή της ιρακινής κυβέρνησης, της κυβέρνησης ενός κυρίαρχου κράτους». Αυτό υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση κατά της Βαγδάτης «θα πετύχει μόνο να υποβαθμίσει την αντιτρομοκρατική εκστρατεία» και κατέληξε ότι «αν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το Ιράκ αποτελεί πραγματική απειλή για τον κόσμο, τότε σίγουρα η Ρωσία θα βοηθούσε στις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονταν».

Παίρνοντας το λόγο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, επανέλαβε την κατηγορηματική απόρριψη της χώρας του απέναντι στην επιλογή του πολέμου. Ο Φίσερ, σε σκληρό ύφος, απάντησε στις αμερικανο-βρετανικές αιτιάσεις περί αποτυχίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «δεν απέτυχε το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατορθώσει τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, ούτε απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο, γιατί η απόφαση του πολέμου δεν τέθηκε καν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα αυξήσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. Ο Ντε Βιλπέν απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω στο θέμα, και κατάφερε να κερδίσει, πάλι, το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, υποστηρίζοντας ότι, «πλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει άμεσα να πετύχει τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του ιρακινού λαού».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Νεγκρεπόντε, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ, «σύντομα», θα καταθέσουν σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει την επανέναρξη του ανθρωπιστικού προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» για να ανακουφίσει τον ιρακινό λαό. Ο Νεγκρεπόντε κάλεσε όλες τις δωρήτριες, προς τον ΟΗΕ, χώρες να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα ανθρωπιστικής βοήθειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ