Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα επετειακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΛΗΘΕΙΑ, τι σημαίνει η σημερινή επέτειος για τους κυβερνώντες; Φανταζόμαστε να γνωρίζουν τι έγινε την 25η Μάρτη του 1821. Μπορεί να μην τα γνωρίζουν όλα ή να μη θυμούνται τις λεπτομέρειες από τα σχετικά μαθήματα των σχολικών εγχειριδίων, αλλά το κεντρικό νόημα θα το θυμούνται.

Τι σημαίνουν γι' αυτούς, αλήθεια, οι έννοιες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας; ΄Η τα συνθήματα «Λευτεριά ή θάνατος», οι στίχοι «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»...

Αν κρίνουμε, πάντως, από την όλη πολιτική τους και, ιδιαίτερα, από τη στάση και την πρακτική τους έναντι του άδικου και παράνομου πολέμου ενάντια στο Ιράκ, δεν έχουν καθόλου καλή σχέση με τις έννοιες αυτές.

Βέβαια, δεν πρέπει να τους... αδικούμε κιόλας. Το γεγονός πως η Σούδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο, ενώ η θάλασσα και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι ξέφραγο αμπέλι για τους Αμερικανούς, δεν οφείλεται μόνο στην κακή τους σχέση με τις προαναφερόμενες έννοιες.

Οφείλεται και στο γεγονός πως αυτό απαιτεί η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Αυτό απαιτεί η ελληνική ολιγαρχία. Κι όπως συνέβαινε πάντοτε, έτσι και τώρα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ολιγαρχίας βαφτίζουν εθνικά τα δικά της, ταξικά συμφέροντα.


Βέβαια, ένα τμήμα της ελληνικής ολιγαρχίας μπορεί να προτιμούσε τη γαλλογερμανική εκδοχή της επιχείρησης υποταγής του ιρακινού λαού και της καταλήστευσης των φυσικών πόρων αυτής της χώρας. Μπορεί να ήθελαν, δηλαδή, την εκδοχή της «ιμπεριαλιστικής ειρήνης» και όχι αυτή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που βλέπουμε καθημερινά πλέον στις τηλεοπτικές οθόνες μας.

Τέλος πάντων, όμως, αυτός δεν είναι και σοβαρός λόγος, για να τα χαλάσουν με τους Αμερικανούς. Αλλωστε, ακόμη και οι ηγεσίες της Γαλλίας και της Γερμανίας τα ίδια κάνουν. Παρέχουν όλες όσες διευκολύνσεις τους ζήτησαν οι ΗΠΑ, παρά τη δήθεν αντίθεσή τους στον συντελούμενο πόλεμο. Και, πέρα απ' όλ' αυτά, πρέπει «να κοιτάμε μπροστά», όπως λέει και ο Κ. Σημίτης. Ακόμη και η μοιρασιά της λείας εκεί βρίσκεται...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ