Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΤΑΛΙΑ
Δε θέλουμε να είμαστε συνυπεύθυνοι...

Ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

Από τις μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στην Ιταλία

Associated Press

Από τις μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στην Ιταλία
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εδώ και μήνες υποστηρίζει ένθερμα τις αμερικανικές θέσεις και επιδιώξεις σχετικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο Μπερλουσκόνι και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν δέχτηκαν πολύ γρήγορα την αντίληψη ότι το καθεστώς Χουσεΐν έπρεπε να αφοπλιστεί ακόμα και με τη χρήση βίας, και στο πλαίσιο αυτής της «κατανόησης» η Ιταλία ανέλαβε να προσφέρει όλων των ειδών τις εξυπηρετήσεις στις πολεμικές προετοιμασίες των αμερικανικών δυνάμεων.

Από την πρώτη στιγμή η θέση αυτή της κυβέρνησης συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ιταλικού λαού, που με πραγματικά τεράστιες διαδηλώσεις (2 εκατομμύρια στη Ρώμη στις 15 του Φλεβάρη) αλλά και με συγκινητικές εκδηλώσεις κατά των πολεμικών προετοιμασιών προσπάθησε να αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και των Αμερικανών.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο θέμα του Ιράκ εξέδωσε και το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Κ.Κ.Επ.), το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Το Κ.Κ.Επ. μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής του στις 20 του Μάρτη καταδικάζει τη μονομερή επίθεση κατά του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το Κ.Κ.Επ. καταδικάζει το δόγμα του προληπτικού πολέμου, το οποίο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Μπους και το οποίο «αποτελεί μια εγκληματική πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ήττα του πολιτισμού μας».


Associated Press

Επιπλέον, καταδικάζει την υποκρισία των ΗΠΑ, που «για δεκαετίες υποστήριζαν και εξόπλιζαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν όσο αυτό εξολόθρευε τους κομμουνιστές και τον κουρδικό πληθυσμό (...) και το εγκληματικό εμπάργκο, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους».

Αναφορικά με τα αίτια του πολέμου το Κ.Κ.Επ. αναφέρει ότι «ο προληπτικός αυτός πόλεμος γίνεται για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να υπογραμμιστεί η πολιτική και στρατιωτική τους ηγεμονία. Αυτός είναι ένας πόλεμος για το πετρέλαιο (...) για να ελεγχθεί η παγκόσμια αγορά αυτού του αγαθού στρατηγικής σημασίας (...) ο πόλεμος αποσκοπεί στο να γίνει το Ιράκ μια ακόμη γεωπολιτική πλατφόρμα στη Μέση Ανατολή». Συνεχίζοντας αναφέρει ότι αυτή η επίθεση «ανήκει σε μια ιμπεριαλιστική στρατηγική που θα ξαναφτιάξει το χάρτη των δυνάμεων σε όλο τον κόσμο και είναι το πιο εμφανές αποτέλεσμα της κρίσης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Μπροστά σε αυτή την κρίση η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί με τη συναίνεση αλλά μόνο με πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το Κ.Κ.Επ. υπογραμμίζει εξάλλου και τον παραγκωνισμό του ΟΗΕ που προέκυψε μετά την αποκάλυψη των αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σημειώνει ότι μετά και τον πόλεμο στα Βαλκάνια το κύρος του ΟΗΕ βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το γεγονός αυτό, αναφέρεται, «κάνει το ΝΑΤΟ ακόμα πιο επικίνδυνο».

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρεται και στην τύχη των Παλαιστινίων και των Κούρδων και σημειώνει ότι οι δύο αυτοί λαοί «θα γίνουν στόχος μιας συστηματικής και αιματηρής εκστρατείας, που θα αποσκοπεί στο να τους καταστρέψει ως πολιτικές οντότητες».

Το Κ.Κ.Επ. καταδικάζει ακόμη την αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν άντρες και πολεμικό υλικό από την Ιταλία και υπογραμμίζει το πόσο απομονωμένη είναι, αναφέροντας τη λαϊκή οργή και κινητοποίηση αλλά και την έκκληση του Πάπα «να σταματήσει αυτό το έγκλημα».

Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί, τέλος, όλες τις τοπικές οργανώσεις αλλά και όλους τους μαχόμενους πολίτες να συμβάλουν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και να πάρουν μέρος στις γενικές απεργίες που θα ακολουθήσουν, ενώ εκφράζει και την επιθυμία του για την πραγματοποίηση μιας πανευρωπαϊκής απεργίας κατά του πολέμου. Παράλληλα, καλεί τους Ιταλούς σε μια εκστρατεία μη βίαιης ανυπακοής κατά των πολεμικών προετοιμασιών των αμερικανικών δυνάμεων, σε εκδηλώσεις μπροστά σε αμερικανικές πρεσβείες και σε ΝΑΤΟικές βάσεις, όπως έγινε στο Κάμπ Ντάρμπι στην Τοσκάνη και όπως θα γίνει στο Μπανιόλι, στο Αβιάνο και στη Σιγονέλα.

«Ο πόλεμος άρχισε αλλά εμείς δε θέλουμε να είμαστε συνυπεύθυνοι γι' αυτά τα εγκλήματα. Οχι στο όνομά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ