Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΣΚΑΡ
Αντιπολεμική ατμόσφαιρα

«Κάλεσα τους συνυποψήφιούς μου στη σκηνή μαζί μου να διαμαρτυρηθούμε. Μας αρέσει το ρεαλιστικό. Ζούμε σε μία εποχή που έχουμε εικονικά εκλογικά αποτελέσματα που εκλέγουν εικονικούς προέδρους. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε κάποιον να μας στέλνει στον πόλεμο για φανταστικούς λόγους, είτε πρόκειται για τη μυθοπλασία της μονωτικής ταινίας, είτε για τη μυθοπλασία του πορτοκαλί συναγερμού. Είμαστε εναντίον αυτού του πολέμου, κύριε Μπους. Ντροπή σου, κύριε Μπους. Ντροπή σου!».

Με αυτά τα λόγια, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μπουρ, σκηνοθέτης του εκπληκτικού ντοκουμέντου «Ακήρυχτος πόλεμος», όπου περιγράφεται με απόλυτη ειλικρίνεια η ωμότητα και η φονικότητα της αμερικανικής κοινωνίας, μία καταγγελία για την οπλοχρησία εξ αφορμής του μακελειού στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν του Κολοράντο, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο.

Η δήλωση αυτή ήταν η πιο πύρινη, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένας ηθοποιός ή καλλιτέχνης που παρέλαβε το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που να μην έκανε μία αναφορά στον πόλεμο και την ειρήνη. Ο Αντριεν Μπρόντιν, νικητής του Οσκαρ α` ανδρικού ρόλου, όπως και ο νικητής του Οσκαρ β` ανδρικού ρόλου, Κρις Κούπερ, για την ερμηνεία του στην ταινία Adaptation, ο οποίος το παρέλαβε ευχόμενος ειρήνη σε όλον τον κόσμο, όπως και ο Πέδρο Αλμοδοβάρ κατά τη διάρκεια παραλαβής του Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Hable con ella».

Το αντιπολεμικό άρωμα, όμως, δεν κυριαρχούσε μόνο εντός της αιθούσης του θεάτρου Κόντακ, αφού ήταν περικυκλωμένο από διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα: «Ο Μπους προδίδει τις ΗΠΑ», «Μπους: Ηλίθιος και Επικίνδυνος», και «Οσκαρ για την ειρήνη». Αρκετοί αστέρες έφεραν στο πέτο τους καρφίτσες με φιλειρηνικά συνθήματα, ενώ η Σούζαν Σάραντον και ο Τιμ Ρόμπινς, που έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στον πόλεμο, έφθασαν με ηλεκτρικά υβριδικά οχήματα, αντί με λιμουζίνες ως είθισται, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πετρελαϊκή πολεμική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ