Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν έχει ληφθεί απόφαση για υποβολή τρίτου σχεδίου

Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά απόφαση για υποβολή τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου για λύση του Κυπριακού δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο Ντε Σότο.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ντε Σότο είπε ότι στο στάδιο αυτό θα αναμένεται η εξέλιξη των συνομιλιών από τις οποίες θα διαφανεί αν δικαιολογείται η υποβολή νέου σχεδίου.

Κληθείς να πει αν το νέο σχέδιο που ενδεχομένως υποβληθεί θα έχει τη μορφή «πάρτε το ή αφήστε το», είπε ότι είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες, καθώς αυτή είναι -όπως σημείωσε- υποθετική ερώτηση.

Ο Αλβαρο Ντε Σότο, σε ερώτηση πώς αξιολογεί την πρόοδο των συνομιλιών, απάντησε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στη μέση και δεν επιθυμεί να προβεί σε αξιολόγηση. Ο ίδιος εξάλλου μετέβη χθες στην Αγκυρα για επαφές με την πολιτική ηγεσία και θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στη νέα συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντενκτάς. Ξεκαθάρισε πάντως πως η μετάβασή του στην Αγκυρα δεν έχει καμιά σχέση με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Δηλώσεις Ερντογάν

«Η λύση του Κυπριακού είναι καθήκον μας», λέει ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, και τονίζει ότι αυτό δε σημαίνει πως θα εγκαταλειφθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανταλλαγή δηλώσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν είπε ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι με τον Ντενκτάς» και πρόσθεσε ότι «αν ο Ντενκτάς μιλούσε απευθείας μαζί μας και όχι μέσω των μαζικών μέσων ενημέρωσης δε θα γίνονταν λάθη».

«Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με βάση τα πρόσωπα, εμείς μιλάμε για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η πολιτική είναι η τέχνη της εξεύρεσης λύσεων, είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι η πολιτική πρέπει να συνεχίζεται εξελισσόμενη, με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Δεν έχουμε πει ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι εξ ολοκλήρου σωστό και ότι πρέπει να το υπογράψουμε, είπαμε ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο, σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι και ο Ντενκτάς είχε αρχικά συμφωνήσει μαζί μας. «Δεν έχουμε την αντίληψη "δώσε για να ξεφορτωθείς το πρόβλημα", αλλά "βρες μια βιώσιμη λύση"», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν τα δικαιώματα κυριαρχίας, το εδαφικό και οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Ο Τ. Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας για να λύσει το Κυπριακό.

Μιλώντας χτες στη Λευκωσία, σε εκδήλωση ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεσμεύεται να επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, για διαπραγμάτευση βάσει του «σχεδίου Ανάν». Στόχος του, είπε, είναι να επιτύχει τις απαραίτητες βελτιώσεις στο σχέδιο που θα ισοδυναμούν με λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Ο Τ. Παπαδόπουλος επέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη, για την πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πλήττει το ηθικό των Τουρκοκυπρίων που διαδηλώνουν στα Κατεχόμενα, όταν ο ίδιος διαδηλώνει την προτίμησή του για παραμονή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ