Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε αναζήτηση ρόλου...

Αβολη στη σκακιέρα όπου παίζεται το μεγάλο παιχνίδι η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο αναζητά κάποιον ρόλο. Χτες ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησαν για την ελληνική ετοιμότητα «να πράξει ό,τι πρέπει». Και κατά μια έννοια, όπως φαίνεται και από την υπερ- δραστηριότητα στη βάση της Σούδας, η Αθήνα ήδη πράττει ό,τι της έχουν ζητήσει οι Αμερικανοί «προστάτες».

Κατά τα λοιπά, χτες, ο πρωθυπουργός «διαπίστωσε» ότι υπάρχουν «επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία» από το κλίμα «αναμονής και αμφιβολίας», που έχει δημιουργηθεί από τον ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Τη βαρυσήμαντη αυτή διαπίστωση την έκανε ο Κ. Σημίτης μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φιλίπ ντε Μπουίκ, και εκπροσώπους των Ευρωπαίων εργοδοτών.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν με την ιδιότητα αυτή προτίθεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Κ. Σημίτης απάντησε: «Οσον αφορά τις προσπάθειες τις οποίες θα κάνουμε ως Προεδρία, έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Την πετύχαμε χθες, όσον αφορά την πρώτη φάση και εξαρτάται από την επόμενη εξέλιξη ποιες συναντήσεις και ποιες τηλεφωνικές συνομιλίες θα έχουμε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει».

Για την «κοινή» ευρωπαϊκή θέση, που υποτίθεται ότι πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, μίλησε και ο υπουργός Τύπου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε:

«Οσον αφορά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω ότι, παρά τις διαφορετικές προβλέψεις πολλών, υπήρξε χθες ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και εκδόθηκε ένα ψήφισμα που αφορά την κρίση στο Ιράκ, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας. Αποδεικνύεται ότι, πέρα από τις διαφορές που υπάρχουν, η Ευρώπη μπορεί να έχει τη δική της ενιαία στάση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αποδεικνύεται ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα και, βεβαίως, προτιθέμεθα να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, όπου αυτό είναι δυνατόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ