Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
«Μεγάλους στόχους» και διαβουλεύσεις «υπόσχεται» ο Μπους

Προετοιμασίες στη βάση Ινσιρλίκ στην Τουρκία

Associated Press

Προετοιμασίες στη βάση Ινσιρλίκ στην Τουρκία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αποφασισμένος να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό «για τους υψηλούς στόχους που θα φέρουμε ως έθνος σε πέρας» δήλωνε ο Τζορτζ Μπους λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο διάγγελμά του «Για την Κατάσταση του Εθνους», όπου αναμενόταν να κυριαρχήσει το θέμα του Ιράκ. Ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και αντεγκλήσεις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωνε ότι θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Ιράκ και οι επικεφαλής των Σωμάτων που ελέγχουν το ιρακινό οπλοστάσιο προσπαθούσαν να υποτιμήσουν τις εμφανείς διαφορές στις εκτιμήσεις που παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ανυπόμονος» να απευθυνθεί στην αμερικανική και στη διεθνή κοινή γνώμη δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι δε θα αφιερώσει το σύνολο των 42 λεπτών της ομιλίας του στο Ιράκ αλλά και στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριζε ότι το διάγγελμα «δε θα είναι κήρυξη πολέμου» και άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπους θα προσπαθήσει να πείσει τους πάντες για την ιρακινή απειλή. Ο Αρι Φλάισερ συμπλήρωσε, επίσης, ότι η αμερικανική ηγεσία, τις επόμενες μέρες, θα έχει σειρά διαβουλεύσεων εντός ΟΗΕ και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμφωνεί με τις αμερικανικές θέσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ χαρακτήρισε «επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ για στρατιωτική επίθεση.

Αντιπολεμική εκδήλωση στον Καναδά

Associated Press

Αντιπολεμική εκδήλωση στον Καναδά
Διαβεβαιώσεις περί συνέχισης των διαβουλεύσεων έδωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ανακοινώνοντας, μάλιστα, ότι εντός της βδομάδας θα επισκεφθούν το Λευκό Οίκο ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Βρετανός ομόλογός του, ενώ ο Πρόεδρος Μπους είχε, ήδη, τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ισπανό και το Δανό πρωθυπουργό. Ο Κόλιν Πάουελ προανήγγειλε ότι την επόμενη βδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα «σειρά στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διαθέτει και ενισχύει το απαγορευμένο οπλοστάσιό του».

Περί στοιχείων ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη για τις «αποδείξεις εκείνες που θα πρέπει να οδηγήσουν χιλιάδες παιδιά στον πόλεμο». Ολα αυτά, τη στιγμή που, με βάση την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησαν από κοινού το CNN και η «USA Today», το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ ενός πολέμου έχει μειωθεί στο 50%, από 59% το Νοέμβρη.

Αλλεπάλληλες δηλώσεις και αντιθέσεις

«Απόδειξη των έμπρακτων παραβιάσεων των αποφάσεων του ΟΗΕ» χαρακτήρισε τις εκθέσεις των επιθεωρητών ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η «Βαγδάτη έχει ελάχιστο χρόνο να αλλάξει συμπεριφορά». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός που, αν και έχει ήδη στείλει στρατεύματα στον Κόλπο, εκτίμησε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές. Και στις δύο χώρες, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει ταχθεί ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση.

Την ανάγκη συνέχισης των επιθεωρήσεων επισήμαναν με νέες δηλώσεις τους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, ο Γάλλος ομόλογός της, ο Γερμανός καγκελάριος, ο Βέλγος πρωθυπουργός, ο Νορβηγός και ο Βούλγαρος Πρόεδρος, στου οποίου τη χώρα το 96% φέρεται να αντιτάσσεται σε έναν πόλεμο. Αν και όλοι κάλεσαν το Ιράκ «να συνεργαστεί ενεργότερα με τους επιθεωρητές», ο Βέλγος και ο Νορβηγός πρωθυπουργός έσπευσαν να τονίσουν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στοιχειοθετεί την ανάγκη στρατιωτικής δράσης». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν τις «πληροφορίες που διαθέτουν στους επιθεωρητές» και επισήμανε ότι η «διαδικασία θα πρέπει να μείνει εντός του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ, γιατί αν δε γίνει αυτό η Γαλλία δε θα συμμετάσχει».

Στη διατήρηση της διαδικασίας εντός ΟΗΕ και στην απόρριψη μονομερών ενεργειών αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι «αν αποδειχθεί πως το Ιράκ εμποδίζει τις επιθεωρήσεις, τότε η Μόσχα θα σκληρύνει πολύ τη στάση της απέναντί του». Ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, κάλεσε τη Βαγδάτη «να επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα» και εξέφρασε την ελπίδα να «μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί κανένα "βέτο" εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Διαφωνίες στιγμάτισαν και τη χτεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, για άλλη μια φορά, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη στρατιωτικών προετοιμασιών σχετικών με την υποστήριξη που έχει ζητήσει από τη Συμμαχία η Ουάσιγκτον ενόψει ενός πολέμου κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι εκπρόσωποι των Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Γερμανίας εκτίμησαν ότι θα πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία «εφόσον δίνεται βάρος στις επιθεωρήσεις».

Παρατηρήσεις από και προς επιθεωρητές

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις εκθέσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμέρ Ρασίντ, τονίζοντας ότι «μεγαλοποίησαν τα αρνητικά και ελαχιστοποίησαν τα θετικά των, μέχρι σήμερα, επιθεωρήσεων». Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, επαναλάμβανε ότι το Ιράκ δε «διαθέτει απαγορευμένα όπλα» και διευκρίνιζε ότι η Βαγδάτη «δεν μπορεί και δε θέλει να πλήξει τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης και το Κουβέιτ.

Την ίδια ώρα, στην έδρα του ΟΗΕ, οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ υποβάθμιζαν τις εμφανείς διαφορές στις εκτιμήσεις τους, τονίζοντας ότι «μάλλον οφείλονται και στο εντελώς διαφορετικό έργο που καλούνται να ολοκληρώσουν». Η διαφοροποίηση μεταξύ τους επισημάνθηκε και από πολλούς διπλωμάτες, που εκτίμησαν ότι ο Μπλιξ δέχεται μεγαλύτερη πίεση ενώ ο Αλ Μπάρανταϊ λειτουργεί υπό πιο ελεύθερο καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ