Στο πεδίο της οικονομίας επικεντρώνει την άσκηση «αντιπολίτευσης» η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία είναι προνομιακός χώρος για το ξετύλιγμα της δημαγωγικής τακτικής της, αλλά και για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Εχοντας αποκλείσει τα εθνικά θέματα από τη (δι)κομματική αντιπαράθεση, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνει, αναγκαστικά, το βάρος στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ποντάροντας σ' αυτά για την άνοδό της στην εξουσία. Την ίδια στιγμή, όμως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει καταξιωθεί ως ικανότατος διαχειριστής "της δικής της", νεοφιλελεύθερης, πολιτικής, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ηγεσία της ΝΔ, που καταβάλλει εναγώνιες προσπάθειες να δείξει ότι είναι «καλύτερος διαχειριστής». Γι' αυτό και είναι διάχυτη η ανησυχία της ηγεσίας της ΝΔ για τα «ευρήματα» των γκάλοπ που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.
Το βάρος που δίνει η Ρηγίλλης στην οικονομία φάνηκε και από το γεγονός ότι σ' αυτό το θέμα επέλεξε να αναφερθεί ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας στις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού επανέλαβε τις γνωστές διαπιστώσεις για τις «επιδόσεις» της ελληνικής οικονομίας («είμαστε πρώτοι στην ανεργία, είμαστε πρώτοι στη διαφθορά, είμαστε πρώτοι στη δημιουργική λογιστική, όπως επιβεβαιώνει η Eurostat, αλλά και τελευταίοι στην ανταγωνιστικότητα και στις επενδύσεις»), ανέδειξε ως κυρίαρχο ζήτημα τους ...ρυθμούς υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Με αυτούς τους ρυθμούς, είπε, θα καθυστερήσει πάρα πολύ η πραγματική σύγκλιση. Θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να εξομοιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Επισήμανε ακόμα ότι «τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα χειροτερέψουν», ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ, εκτιμώντας ότι «είναι, πάνω απ' όλα, ζήτημα επιβίωσης, να σταθούμε όρθιοι σ' ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον». Οσο για το Κυπριακό, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «για μας, προέχει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη».