Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «μεγάλος αδελφός»

Οχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά καθημερινά φροντίζουν να το δείχνουν με όλους τους τρόπους, ότι ο «εχθρός λαός» βρίσκεται στο στόχαστρο. Με πρόσχημα την «ευταξία», την προστασία του «δημοκρατικού πολιτεύματος», την προστασία από την «τρομοκρατία» και τις «ασύμμετρες απειλές», εξελίσσεται τελευταία, με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο, μια ευρεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Στο αυταρχικό πλαίσιο που συνθέτουν η Ευρωαστυνομία, ο Ευρωστρατός, η συγκρότηση στρατιωτικού μηχανισμού για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας», η Συνθήκη Σένγκεν, ο διαβόητος «τρομονόμος», η δυνατότητα που δίνεται στην Αστυνομία να πυροβολεί κατά διαδηλωτών, που συνοδεύονται από ένταση της κρατικής καταστολής, τα αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους με τους εξευτελιστικούς ελέγχους και τις αθρόες προσαγωγές «υπόπτων», την καλλιέργεια του χαφιεδισμού, τον «αστυνόμο της γειτονιάς», τα «Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας», κλπ. κλπ., προστίθεται και ένα ευρύ δίκτυο καθημερινής παρακολούθησης και καταγραφής των κινήσεων κάθε «ενοχλητικού».

Προχτές το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνωστοποίησε ότι σύντομα θα εγκαταστήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης προσώπων, που θα καταγράφονται από κάμερες, τοποθετημένες σε δρόμους, δημόσιους χώρους, εμπορικά κέντρα, γήπεδα κλπ. Δηλαδή, οι τουλάχιστον 1.600 κάμερες, που - όπως έχει ανακοινωθεί - θα τοποθετηθούν μέχρι το 2004 και οι - άγνωστο πόσες - κρυφές ή φανερές είναι ήδη τοποθετημένες σε κλειστούς χώρους, θα παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως τους πάντες και τα πάντα. Και ένα σύστημα υπολογιστών θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα από μια βάση δεδομένων, στην οποία θα είναι καταχωρημένες φωτογραφίες και βίντεο με «ύποπτα» πρόσωπα. Δηλαδή, αυτοματοποιημένη και σε πραγματικό χρόνο δουλιά εκατοντάδων χιλιάδων παραδοσιακών χαφιέδων! Αν συνυπολογιστούν και οι τεράστιες δυνατότητες που έχουν για παρακολούθηση των κάθε λογής επικοινωνιών (ΕΣΕΛΟΝ κλπ.), τότε στην κυριολεξία δε θα τους ξεφεύγει κουνούπι...

Πρόκειται ασφαλώς για εφιαλτικά σχέδια, που προωθούνται με γοργούς ρυθμούς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα η κοινωνία του «μεγάλου αδελφού». «Ο κάθε φιλήσυχος πολίτης, όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από όλα αυτά, αλλά, απεναντίας, έχει να κερδίσει την ασφάλειά του», λέει με νόημα η κυβέρνηση της χώρας μας, στο ίδιο μοτίβο με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Λένε, δηλαδή, ότι, αν δεν αμφισβητείς την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, τα κέρδη, την εξουσία και την πολιτική του κεφαλαίου, αν δεν αντιστέκεσαι, δεν αγωνίζεσαι και δε διεκδικείς, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις τις «συνέπειες του νόμου μας». Το ιμπεριαλιστικό σύστημα, που σαπίζει, δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο, προκειμένου να έχει υποταγμένο το λαό στην ολοένα εντεινόμενη εκμετάλλευση.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες είναι πράγματι σε κίνδυνο. Ερχονται καιροί δύσκολοι. Η μάχη ενάντια στην περιστολή της κοινωνικοπολιτικής δράσης πρέπει να ενταθεί. Αφορά όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και συνδέεται άμεσα με την πάλη για τη διεύρυνση των ελευθεριών τους και τη δική τους προοπτική. Και αυτή η μαζική κοινωνικοπολιτική πάλη είναι μονόδρομος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ