Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Νέα δεινά για τους λαούς φέρνουν οι αποφάσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ.ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (24/25 Οκτώβρη) ενέκρινε τις «συστάσεις» της Κομισιόν για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) της Κύπρου, της Μάλτας και των οχτώ κρατών της ΚΑ Ευρώπης από την αρχή του 2004, τονίζοντας τις «υποχρεώσεις», (οικονομικοπολιτική διαπλοκή από θέση υποδεέστερη) των «νέων μελών». Αποφάσισε ότι «ενόψει διεύρυνσης» πρέπει να υπάρξει γενική πολιτική λιτότητας και «δημοσιονομική πειθαρχία» εντός της ΕΕ, ενώ το «κόστος» θα πληρωθεί κυρίως από το «πάγωμα» των αγροτικών ενισχύσεων και τη δραστική μείωση των αγροτικών δαπανών, όπως απαίτησε η ξεχωριστή γαλλο-γερμανική συμφωνία λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ενταση της αντιλαϊκής πορείας

Με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, η «προετοιμασία» εντός της ΕΕ ενόψει διεύρυνσης, αφορά κυρίως ποια λαϊκά στρώματα και ποιες ασθενείς χώρες θα πληρώσουν το «κόστος» της διεύρυνσης.

Προαναγγέλθηκαν και τα πρώτα θύματα των περικοπών ενόψει του νέου «πακέτου» περιφερειακής πολιτικής μετά το 2006, αφού οι λεγόμενες «φτωχές χώρες συνοχής» (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) όχι μόνο τίθενται αυτόματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, εκτός των χρηματοδοτήσεων των «Διαρθρωτικών Ταμείων» (ΔΤ) αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και ολόκληρο το «Ταμείο Συνοχής» (ΤΣ),

Το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, τσακισμένο από τη δίνη της «παγκοσμιοποίησης», σκληραίνει τις πολιτικές εκμετάλλευσης. Για τη δήθεν «χρηματοδότηση της διεύρυνσης» αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η συμφωνία του Βερολίνου το 1999 (Ατζέντα 2000-2006) προέβλεπε «χρηματοδότηση» μόνο έξι νέων κρατών - μελών την περίοδο 2004-2006 και τώρα με τα ίδια λεφτά θα «χρηματοδοτήσει» δέκα (!!!) Το αποτέλεσμα είναι ότι το 2005, τέσσερα νέα κράτη - μέλη, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία θα δίνουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περισσότερα απ' όσα θα έχουν να λαμβάνουν. Και για την επόμενη περίοδο 2007-2013 «προβλέπονται» ετήσιες «σταδιακές» πληρωμές που μόνο το 2013 «θα φθάσουν στο επίπεδο στήριξης που θα ισχύει τότε στην ΕΕ». Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, το «κόστος» της διεύρυνσης θα το πληρώσουν κατ' αρχήν οι αγρότες αφού προαποφασίστηκε το «πάγωμα» όλων των αγροτικών ενισχύσεων, για όλη την περίοδο 2007-2013, με μια ψευτο-ΑΤΑ «μέχρι 1% ετησίως» που δε θα καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό. Και όλα αυτά «χωρίς να προδικάζονται οι μελλοντικές αποφάσεις» για την αναθεώρηση της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ΚΑΠ), της «χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Δράσεων» και του ισχύοντος συστήματος «ιδίων πόρων» (έσοδα/έξοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού) υπέρ των «μεγάλων δυνάμεων».

Η ενδυνάμωση του πολιτικού αυταρχισμού είναι επίσης διάχυτη στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Αποφασίστηκε η λεγόμενη «στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών» ενόψει διεύρυνσης. Οι αποφάσεις στην ΕΕ δεν λαμβάνονται επί της αρχής «μία χώρα μία ψήφος» αλλά ανάλογα με την πυραμίδα ισχύος. Στο ισχύον καθεστώς για παράδειγμα, η Γερμανία έχει 10 ψήφους και η Ελλάδα 5, ενώ από την 1.1.2005 η Γερμανία θα 'χει 29 ψήφους, η Ελλάδα 12 και η Κύπρος μόλις 4 (...).

Κύπρος, Τουρκία, «ευρωστρατός»

Η Κύπρος «πληροί τα κριτήρια» ένταξης, οι αποφάσεις κάνουν ειδική αναφορά στο Κυπριακό («η ΕΕ προτιμά να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος») και επαναλαμβάνεται ότι «αν δεν επιτευχθεί λύση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν το Δεκέμβρη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα βασίζονται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι το 1999». Το Κυπριακό παίρνει παράταση άλλους δύο μήνες (...). Με ειδική απόφαση και «ενόψει ενός πολιτικού διακανονισμού», η Σύνοδος Κορυφής «προβλέπει» χρηματοδότηση «του βορείου τμήματος» ύψους 200 εκατ. ευρώ για την τριετία 2004-2006, «ειδικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στο βόρειο τμήμα της Νήσου να καλύψει την απόσταση που το χωρίζει από το νότιο».

Στην Αγκυρα μπορούν να πανηγυρίζουν για την επίλυση του ζητήματος του λεγόμενου «ευρωστρατού» υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, ομόφωνα, μετά από άρση των πολύμηνων ελληνικών επιφυλάξεων, ενέκρινε την πρόταση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, γνωστή ως «ESDP - Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας»: Κείμενο της Κωνσταντινούπολης (Τελική μορφή συμφωνηθείσα με την τουρκική κυβέρνηση)» που αφορά στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και επιβάλλει «συμμετοχή» της Τουρκίας σε επιχειρήσεις του «ευρωστρατού», όταν η Αγκυρα «προβάλλει ανησυχία» επικαλούμενη είτε «γεωγραφική εγγύτητα» είτε «ενδεχόμενο επηρεασμό των εθνικών συμφερόντων ασφαλείας».

Η ξεχωριστή τριμερής συμφωνία των ΗΠΑ - Βρετανίας - Τουρκίας εγκρίθηκε ως έχει από την ΕΕ με μόνη την αυτονόητη προσθήκη στην παράγραφο 2 ότι «η στρατιωτική διαχείριση των κρίσεων από το ΝΑΤΟ δε θα επιφέρει καμία ενέργεια που θα στρέφεται εναντίον της ΕΕ ή των κρατών - μελών της».

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, ομόφωνα, εξουσιοδότησε τον «αρμόδιο» στρατοκράτη Χ. Σολάνα να προβεί στις «απαραίτητες ενέργειες» έτσι ώστε «σε δύο ή τρεις βδομάδες» να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ για το σύνολο των σχέσεων, όπως προσδιορίζονται από τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (Δεκέμβρης 2000). Η άρση των ελληνικών επιφυλάξεων παραμένει αδιευκρίνιστη. Ακόμα και την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επέμενε να αναφέρεται σ' ένα μυστηριώδες «κείμενο των Βρυξελλών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ