Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ...

(Η αθάνατη προσφορά της θυσίας)

ΜΕΡΑ επετειακή σήμερα και στα χέρια ένας ακόμη τόμος της συγκλονιστικής έκδοσης «Επεσαν για τη ζωή» που βγαίνει από το 1988 ύστερα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως τονίστηκε, ήταν και είναι ύψιστη υποχρέωση να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα τα ονόματα και όλα τα στοιχεία των δεκάδων χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων και να παραδοθεί έτσι η μνήμη τους όχι μόνο στη σημερινή γενιά αλλά και στις γενιές που έρχονται. Για να λειτουργεί σαν αστείρευτη πηγή φρονηματισμού και έμπνευσης.

ΕΧΟΥΝ περάσει εξήντα τόσα χρόνια από τότε που το ΚΚΕ πρωτοπορώντας σάλπιζε το παλλαϊκό σύνθημα για παλλαϊκή Εθνική Αντίσταση κατά του φασισμού, της χιτλεροφασιστικής ορδής που με τη φωτιά και το σίδερο είχε πατήσει τη γη μας...

ΕΞΗΝΤΑ ΔΥΟ, που σαν αύριο ο λαός μας βροντοφώναξε το ιστορικό, το αθάνατο εκείνο «όχι». Το αντιφασιστικό «ΟΧΙ», που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου κι έκαμε να σκιρτήσουν από συγκίνηση κι ελπίδα εκατομμύρια καρδιές. Ενα «ΟΧΙ» που άναβε την ελπίδα για τις χώρες που βρίσκονταν κάτω από τη ναζιστική κατοχή.

ΕΙΝΑΙ η ώρα που ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης με ανοιχτό γράμμα του καλούσε τον ελληνικό λαό ν' αγωνιστεί ενάντια στους φασίστες επιδρομείς τονίζοντας: «...Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα...». Και το φλογερό εκείνο κάλεσμα δεν έμεινε στα χαρτιά, στα λόγια, έγινε πράξη με ποτάμια τα αίματα και αμέτρητα τα ολοκαυτώματα αλλά και με άγνωστα ως τα σήμερα περιστατικά που φέρνει στο φως η ιστορική έρευνα και που προκαλεί ιερό δέος: Το «Μαρτυρολόγιο».

ΜΕΣΑ στο φοβερό, στο πολυαίμακτο 1944 κινείται κι ο νέος τόμος (4β). Ο μεγάλος όγκος του υλικού υποχρέωσε να παρουσιαστεί σε 4 βιβλία. Να σημειώσουμε επίσης πως το 1944 και για τη χώρα μας αλλά και για την υπόδουλη Ευρώπη είναι χρονιά αποφασιστική, είναι ώρα της τελικής εφόδου, με τον Κόκκινο Στρατό να χτυπά το χιτλερικό θεριό στη φωλιά του.

ΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ» στον τόμο 4β με αφετηρία τον Αύγουστο προχωρεί σε μια λεπτομερή καταγραφή της θυσίας, των ολοκαυτωμάτων, που λαμπαδιάζουν σ' όλη τη χώρα. Ακόμη και το πρώτο, το βιαστικό ξεφύλλισμα σού δείχνει πως η γιγάντια αυτή θυσία του λαού μας έχει και γι' αυτούς ακόμη που έχουν ζήσει τα γεγονότα πλευρές άγνωστες αλλά επίσης και λεπτομέρειες που με τη δωρική τους γραφή προκαλούν συγκλονισμό και ιερό δέος. Συχνά η καταγραφή, οι πίνακες με τους νεκρούς, τους εκτελεσμένους πλαισιώνονται με νέα ντοκουμέντα και μαρτυρίες.

Ο ΤΟΜΟΣ (4β) του «Μαρτυρολογίου» ανοίγει με το μαρτυρικό θάνατο 35 πατριωτών-ομήρων στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς». Και τα ολοκαυτώματα καθημερινά με δεκάδες θύματα συνεχίζονται σ' όλη τη χώρα. Τα μπλόκα που έζησε η Αθήνα και οι γειτονιές της έχουν στο «Μαρτυρολόγιο» μια πολύ ζωντανή αλλά και τεκμηριωμένη παρουσίαση. «...Ο λαός της Αθήνας δίκαια είχε αποκαλέσει ματωμένο Αύγουστο, τον Αύγουστο του 1944».

Η ΠΟΛΥΤΟΜΗ αυτή έκδοση είχε ν' αντιμετωπίσει πολλές και σημαντικές δυσκολίες στην αναζήτηση του σχετικού υλικού και κυρίως στη διακρίβωσή του. Κι ακριβώς αυτό προσδίδει στο έργο αξία όλως ιδιαίτερη. Οταν μάλιστα κανείς λογαριάσει τις μεγάλες δοκιμασίες που έχει περάσει το λαϊκό κίνημα αλλά και την αντιμετώπιση που είχαν όλα τα σχετικά με τον αγώνα ντοκουμέντα, τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες που είχε να υπερνικήσει η σύνταξη του «Μαρτυρολογίου». Και τις οποίες υπερνίκησε με επιτυχία.

ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ επίσης με το νέο τόμο η μεγάλη αλήθεια, πως στάθηκε γιγαντομαχία ο αγώνας, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης κι ο ρόλος του ΚΚΕ στη θυσία και στην προσφορά ήταν πρωταγωνιστή και πρωτομάχου.

ΚΑΙ ΔΕ θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστός λόγος που θ' άνοιγε προλογικά το καινούριο αυτό έργο, που, όπως κι όλοι οι άλλοι, διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή», από τον ποιητικό λόγο του Φ. Αγγουλέ: «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε / μήτε για μια στιγμή / μηδ' όσο στην κακοκαιριά / λυγάει το κυπαρίσσι./ Εχουμε τη ζωή πολύ / πάρα πολύ αγαπήσει».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ