Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο νεαρός Ελληνας που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους»

Το ρεπορτάζ για τη συμμετοχή του Θανάση Παπαρήγα στο διαγωνισμό των «Δρόμων της Ειρήνης» είχε τίτλο «Ο νεαρός Ελληνας που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους». Το κείμενο συνοδευόταν με μία φωτογραφία του 17χρονου τότε Θ. Παπαρήγα να γράφει σκυμμένος στο τετράδιό του στην αίθουσα του σχολείου.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο:

«Οι πέντε πρώτοι νικητές συναντήθηκαν μέσα στο Σεπτέμβριο 1961 στην Πράγα για το μικρό Συνέδριο Ειρήνης των διαγωνιζομένων. Τα πορίσματα του Συνεδρίου θα υποβληθούν στον ΟΗΕ. Παρά λίγο στο μικρό αυτό συνέδριο νάπαιρνε μέρος και ένας νεαρός Ελληνας, ο οποίος ήρθε έκτος.

Ο νεαρός Ελληνας που κέρδισε το 6ο βραβείο στο διαγωνισμό λέγεται Θανάσης Παπαρήγας του Δημητρίου. Είναι μόλις 17 χρονών, μαθητής στο Γυμνάσιο, όπου διαπρέπει ιδιαίτερα στα Νέα Ελληνικά. Ο Θανάσης δεν αρκείται μόνο στα σχολικά βιβλία. Διαβάζει άπληστα κλασσικά, λογοτεχνία και άλλα καλά βιβλία. Ζωηρός, έξυπνος, εκπληκτικά ώριμος για την ηλικία του, ο Θανάσης, ενδιαφέρεται για όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

Οταν είδε στο τεύχος 39 των "Δρόμων" την προκήρυξη του διαγωνισμού σκέφτηκε αμέσως να πάρη μέρος. Ομως ο καιρός περνούσε και όλο το ανέβαλλε. Εφτασε η προτελευταία μέρα, Σάββατο 13 Μαϊου και ακόμη δεν είχε γράψει τίποτε. Στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Προσπάθησε να είναι σύντομος, λιτός, περιεκτικός δηλ. πειστικός. Από πού θάπαιρνε τα στοιχεία; Μα φυσικά από τους "Δρόμους της Ειρήνης". Ευτυχώς εδώ και αρκετούς μήνες, είχε δει σ' ενός φίλου του το τεύχος 31-32 (με το οποίο οι "Δρόμοι" εγκαινίασαν το νέο τους σχήμα) και το είχε πάρει. Συγκέντρωσε λοιπόν από το τεύχος αυτό όλο το αποδεικτικό του υλικό, "έστησε" το λόγο "που θα εκφωνούσε στον ΟΗΕ αν ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδος", τον έγραψε και έπεσε να κοιμηθή.

Την άλλη μέρα το πρωί πήγε να τον ρίξη στο ταχυδρομείο, αλλά το βρήκε κλειστό λόγω Κυριακής αργίας. Ξανακοίταξε τα όσα είχε γράψει και διαπίστωσε με κάποια δόση μελαγχολίας ότι "της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει". Κάθησε λοιπόν τα ξανάγραψε όλα απ' την αρχή, ύστερα καθαρόγραψε τις 827 λέξεις του και έστειλε το φάκελο στην Πράγα.

Ετσι κέρδισε ο Θανάσης το 6ο βραβείο, μέσα σε χιλιάδες διαγωνιζόμενους απ' όλο τον κόσμο. Μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, μα και έδειξε ότι ένας 17χρονος Ελληνας μαθητής θα μπορούσε θαυμάσια να μιλήσει πειστικά μπροστά σ' ένα μεγάλο διεθνές σώμα για τον αφοπλισμό.

Η ομιλία του Θανάση τελείωνε ως εξής:

"Ως πότε θα ξοδεύωνται τόσα χρήματα για όπλα που σε λίγο χρονικό διάστημα γίνονται άχρηστα και πεπαλαιωμένα; Ο αφοπλισμός είναι η μόνη λύση. Κι όσο για το επιχείρημα του ελέγχου, αυτό είναι τελείως αβάσιμο. Σήμερα που οι άνθρωποι μπορούν και επιθεωρούν ακριβέστατα την οπισθία επιφάνεια της Σελήνης πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να μάθουν τι γίνεται πάνω στην επιφάνεια του δικού τους πλανήτη;".

- Από καιρό προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει με τον αφοπλισμό - μας είπε - αλλά πρέπει να πω ότι η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό με βοήθησε να συγκεκριμενοποιήσω τα προβλήματα.

Ο Θανάσης είναι από τους φανατικούς φίλους των "Δρόμων". Του αρέσει πολύ ο Μποσταντζόγλου (τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους Ελληνες ευθυμογράφους και γελοιογράφους), τα ρεπορτάζ του Γιάννη Θεοδωράκη (τα οποία διαβάζει περισσότερες από μια φορά) και το σημειωματάριο του Μίδα. Εχει πολλούς φίλους και κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήση την κυκλοφορία των "Δρόμων".

Το όνομα του Θανάση Παπαρήγα πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του διαγωνισμού. Υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι και η τελευταία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματισμός 17χρονης από καπνογόνο(10/9/2019)
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους(2/4/2013)
Ταραχές μετά τον άδικο θάνατο 17χρονου...(17/2/2004)
ΣΤΙΣ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ όλοι στους δρόμους!(28/1/2003)
Οι Δρόμοι της Ειρήνης(29/3/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org