Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
827 λέξεις για τον αφοπλισμό

«Σήμερα που οι άνθρωποι μπορούν και επιθεωρούν ακριβέστατα την οπισθία επιφάνεια της Σελήνης πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να μάθουν τι γίνεται πάνω στην επιφάνεια του δικού τους πλανήτη;».

Η ερώτηση καίρια, παρότι διατυπώνεται με παιδική αφέλεια. Ετσι, όμως, «παιδικά» διατυπώνοντας τις ερωτήσεις του, έκανε την αλήθεια να εμφανίζεται γυμνή, ανάγκαζε την απάντηση να είναι εξίσου ευθεία.

Θυμηθήκαμε τον τρόπο του, με αφορμή ένα κείμενο που έγραψε το 1961! Ενα κείμενο που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης», η συντακτική επιτροπή του οποίου σημείωνε τότε: «Το όνομα του Θανάση Παπαρήγα πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του διαγωνισμού. Υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι και η τελευταία». Πόσο δίκιο είχαν στην υποψία τους.

Ηταν οι πρώτες 827 λέξεις του διατυπωμένες στο δημόσιο χώρο. Και με τι φιλοδοξία! Να είναι ο λόγος που θα εκφωνούσε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε μια συνεδρίαση του ΟΗΕ με θέμα τον αφοπλισμό!

Το περιοδικό παρουσιάζει το νεαρό Ελληνα ως εξής: «Είναι μόλις 17 χρονών, μαθητής στο Γυμνάσιο, όπου διαπρέπει ιδιαίτερα στα Νέα Ελληνικά. Ο Θανάσης δεν αρκείται μόνο στα σχολικά βιβλία. Διαβάζει άπληστα κλασικά, λογοτεχνία και άλλα καλά βιβλία. Ζωηρός, έξυπνος, εκπληκτικά ώριμος για την ηλικία του, ο Θανάσης, ενδιαφέρεται για όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας».

Τι είχε συμβεί: Μέσα από το τεύχος 39 του περιοδικού προκηρύσσεται ένας διεθνής διαγωνισμός με θέμα «Αφοπλισμός» και καλούνται νέα παιδιά απ' όλο τον κόσμο να γράψουν μία ομιλία σα να είναι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αυτό το θέμα. Το τι ακολούθησε, περιγράφεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού που παρουσιάζουμε σήμερα. Εφτασε στα χέρια μας μαζί με μία επιστολή της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα που μας έστειλε επίσης κι ένα γράμμα προς τον Θανάση από τον θείο του Γιώργη Παπαρρήγα, τότε πολιτικό κρατούμενο. Τα κείμενα «μιλούν» μόνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ