Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Από το «2004» κερδίζει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο

Από τη χτεσινή συζήτηση για το «2004»

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση για το «2004»
Την πρόταση της «Συμπαράταξης» για μια Αθήνα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, παρουσίασε και χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος, σε εκδήλωση της εφημερίδας «Τα Νέα». Εκεί δόθηκε και η ευκαιρία να αποκαλυφθούν κρίσιμες αρνητικές πτυχές των θέσεων που διατυπώνουν οι άλλοι υποψήφιοι για τη δημαρχία.

Η εκδήλωση είχε θέμα «Η Αθήνα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και οι πέντε υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις πανεπιστημιακών, εικαστικών, δημοσιογράφων κ.ά. Μόνον ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή «ανασκολοπίζονται». Πρόσθεσε ότι όλες οι υποδομές που γίνονται είναι πολυδάπανες και δε θα είναι προς χρήση των λαϊκών στρωμάτων, σημαντικοί χώροι πρασίνου τσιμεντοποιούνται στο όνομα του «2004», αλλά και «ποδοπατιούνται» από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Μιλώντας για άλλα ζητήματα που αφορούν τους Αθηναίους, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβάθμιας παροχής Υγείας, στηλίτευσε την έλλειψη Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε κάθε γειτονιά, την έλλειψη σημαντικών υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αξονικοί τομογράφοι, την ώρα που οι ιδιωτικοί αυξάνονται και προσπορίζονται χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Μόνον αυτός επισήμανε ότι οι ξένοι μετανάστες έχουν ως κύρια αιτία φυγής από τον τόπο τους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να ψηφίζουν, να έχουν λατρευτικούς χώρους και να επιλέγουν τον τρόπο ταφής των νεκρών τους.

Μόνον ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά θα διογκώνεται όσο βαθαίνει η κρίση του συστήματος. Συμπλήρωσε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους έχουν πολιτική ρίζα και γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται σύγκρουση, συνεχής και πολύπλευρη, με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Κατά τα λοιπά, οι Χρήστος Παπουτσής, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Δημαράς παρουσίασαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η Ντ. Μπακογιάννη απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το αν οι αλλοδαποί μετανάστες πρέπει να ψηφίζουν και να έχουν λατρευτικούς χώρους. Ο Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος σε μετανάστες που στοιβάζονται σήμερα σε πλατείες και άλλους ελεύθερους χώρους, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι ενόψει του 2004 και της έλευσης εδώ τουριστών, ο δήμος θα πρέπει να βρει για τους μετανάστες χώρους «όπου θα στρατοπεδεύσουν και σιγά σιγά θα δουν τι θα κάνουν, θα μείνουν ή θα φύγουν...».

Ο δε Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι κατά τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων είχε «αντίθεση και έντονες επιφυλάξεις». Οτι σήμερα διεκδικεί «διαφάνεια στη διαχείριση και ελαχιστοποίηση στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος». Βέβαια, «ξέχασε» ότι όταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη Βουλή παρουσίαζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια μεγάλη ευκαιρία που περνά ανεκμετάλλευτη, ο Φ. Κουβέλης δεν εξέφρασε καμιά αντίρρηση επ' αυτής της θέσης. Επίσης, «ξέχασε» ότι ο ίδιος στις 5 του Ιούνη, σε συγκέντρωση για τη Μέρα Περιβάλλοντος, τόνισε την «κατηγορηματική αντίθεσή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αλλά, βέβαια, σε εκείνη τη συγκέντρωση έπρεπε να ψηφοθηρήσει σε ακροατήριο διαφορετικό από το χτεσινό...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ