Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΕΣΟΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ -ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Μετεκλογικό χαράτσι στα λαϊκά στρώματα

Περί τα 900 δισ. δραχμές θα συνεισφέρει ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι μικροί και οι μεσαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων

Αφού η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολυετή πορεία υποβάθμισης και καταλήστευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τώρα ετοιμάζεται να επιβάλει νέα χαράτσια στους δημότες. Αμέσως μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, έρχεται η «κεραμίδα» της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, διαδικασία την οποία η κυβέρνηση «πάγωσε» για ευνόητους λόγους. Οι αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας γίνονται στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί σε... δόσεις. Δόσεις προσαρμοσμένες στις εκλογικές και πολιτικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος. Γεύση πάντως για τις κυβερνητικές προθέσεις πήραμε με την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής Γεωργακόπουλου το Μάρτη του 2002, η προκλητικότητα των οποίων - ως προς την αντιλαϊκή τους κατεύθυνση - ξεσήκωσε την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση τότε, αν και επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί με το επιχείρημα της «ανεξαρτησίας» της Επιτροπής, επί της ουσίας προσέφερε κάλυψη στον επικεφαλής της, αλλά και στην ίδια την Επιτροπή, την οποία άλλωστε απάρτιζαν γνωστά κυβερνητικά στελέχη.

Φόρος Κατοχής και ΟΤΑ

Οι προωθούμενες αλλαγές συνδέονται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα έσοδα από το νέο αυτό φόρο θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, ενώ θα καταργηθεί ο σημερινός τρόπος χρηματοδότησής τους. Δηλαδή, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Πρώτον, απαλλάσσεται η κεντρική εξουσία από τη συνταγματική υποχρέωσή της να καταβάλλει το 20% των εσόδων από φόρους που επιβάλλονται στα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, μέρος των Τελών Κυκλοφορίας και του ΦΠΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και στα πλαίσια των πολιτικών της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» οι κυβερνήσεις από το '90 και μετά πριόνισαν σιγά - σιγά το δικαίωμα αυτό της ΤΑ με την παρακράτηση και μη απόδοση μεγάλων ποσών από τους φόρους που έπρεπε να της καταβάλλουν, σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να βάλει οριστικό τέλος στο καθεστώς αυτό. Δεύτερον, μεταθέτει το βάρος της χρηματοδότησης των ΟΤΑ στα λαϊκά στρώματα, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που... τόλμησαν να γίνουν ιδιοκτήτες, να έχουν στην κατοχή τους ένα διαμέρισμα 100-70 ή και 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα είναι το ύψος του νέου φόρου που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση. Αν και για το θέμα αυτό τηρείται «σιγήν ιχθύος», άκρα του τάφου σιωπή, από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων, από μια αναδρομή στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2002, προκύπτει ότι ο νέος φόρος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 575 δισ. δραχμές. Τόση είναι η χρηματοδότηση που - στα χαρτιά τουλάχιστον - «προσφέρθηκε» το τρέχον έτος για τη λειτουργία των ΟΤΑ, Α΄ και Β΄ βαθμού. Αν όμως το κριτήριο είναι η κάλυψη κατά 100% του ποσού που θα έπρεπε να καταβληθεί στους ΟΤΑ με βάση τις υφιστάμενες θεσμικές ρυθμίσεις, οι εισπράξεις από το νέο φόρο δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 900 δισ. δραχμές. Η διαφορά μεταξύ των 900 και των 575 δισ. δραχμών, τα 325 δισ. δραχμές, είναι αυτή που παρακράτησε η κυβέρνηση για το 2002 μη αποδίδοντας το σύνολο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεών της προς τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Με λίγα δηλαδή λόγια ο πέλεκυς, με τη μορφή του νέου φόρου, προβλέπεται να πέσει βαρύς επί δικαίων, και όχι αδίκων...

Η πολιτική στόχευση των αλλαγών

Ως προς την πολιτική ουσία των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων, τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, καθώς η βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια των προωθούμενων νεοφιλελεύθερων επιλογών, είναι:

α) Η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της ακίνητης περιουσίας (των παλιών ακινήτων), ώστε να ανοίξει νέο πεδίο δράσης για τις τράπεζες και τις εταιρίες ακινήτων, σε μια, πολλά υποσχόμενη, ανεκμετάλλευτη από πολλές πλευρές αγορά. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η πρόθεση κατάργησης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στις παλιές οικοδομές. Ελαφρύνεται έτσι η αγοραπωλησία των (παλιών) ακινήτων, αλλά θα επιβαρύνεται πλέον εσαεί η κατοχή τους, μέθοδος πολύ προσφιλής στους νεοφιλελεύθερους εγκεφάλους που χαράσσουν σήμερα τη φορολογική πολιτική.

β) Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων και η διάχυση της φορολογικής επιβάρυνσης στα λαϊκά στρώματα. Ετσι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση μιας σειράς φόρων που στη μια ή άλλη μορφή αφορούν μεγάλα εισοδήματα, όπως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) - τον οποίο εισήγαγε το 1997, αλλά τον υπονόμευσε με τις επιλογές της - καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος για τους εκμεταλλευτές ακινήτων και η διάχυση της φορολογικής επιβάρυνσης σε όλους τους κατόχους ακινήτων, σε μικρούς και μεγάλους.

Οι δύο αλλαγές

Τους σκοπούς αυτούς εξυπηρετούν και οι προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Οι αλλαγές αυτές είναι βασικά δύο: α) Η κατάργηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν σήμερα την κατοχή ακινήτων (όπως αναφέραμε τον ΦΜΑΠ, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χωρών, το συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος για όσους εκμεταλλεύονται ακίνητα) και την αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο φόρο, τον οποίο αρχικά είχαν ονομάσει Τέλος Κατοχής. β) Αντίθετα στην περίπτωση της αγοράς νέων διαμερισμάτων (το σκέλος αυτό δεν αφορά τους ΟΤΑ) θα υπάρξει σαφής φορολογική επιβάρυνση, καθώς προωθείται η επιβολή ΦΠΑ 18% στην εμπορική τιμή του ακινήτου, σε αντικατάσταση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (11% στην αντικειμενική αξία του πωλούμενου ακινήτου σήμερα), τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα καταργήσει.

Στο στόχαστρο και η πρώτη κατοικία

Φαίνεται όμως ότι έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη της τελευταίας, καθώς θέλει να βάλει χέρι και στη φορολογική απαλλαγή για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η οποία βέβαια έχει κουτσουρευτεί αρκετά με διάφορες διατάξεις (επιβολή ανώτατων εισοδηματικών κριτηρίων κλπ.). Ετσι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι όσοι αγοράζουν καινούριο διαμέρισμα σαν πρώτη κατοικία να επιβαρύνονται με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 8% μέσω ενός μηχανισμού που θα προβλέπει την καταβολή του συνόλου του ΦΠΑ 18% στον πωλητή του νέου ακινήτου και την επιστροφή στον αγοραστή του 10% του φόρου από κράτος. Το θέμα όμως είναι ότι από την πλήρη απαλλαγή από το φόρο, η κυβέρνηση προχωράει στο επόμενο στάδιο, της επιβολής φόρου σε ένα πεδίο αγοράς στο οποίο είχε θεσπίσει φορολογική απαλλαγή για κοινωνικούς λόγους.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ