Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Για την «επίσκεψη» του Μ. Γλέζου στο Σκοπευτήριο

Μέσα στα πλαίσια της προεκλογικής δραστηριότητας του Μανώλη Γλέζου ήταν και η κατάθεση λουλουδιών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο των εκτελέσεων, όπως δείξανε τα κανάλια το Σάββατο 5 του Οκτώβρη.

Η απόδοση τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων στο Σκοπευτήριο πατριωτών γίνεται πάντα στις επετείους, όπως κάθε Πρωτομαγιά, που με πρωτοβουλία του δημάρχου Καισαριανής και σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις γίνεται εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους τους εκτελεσμένους εκεί και ιδιαίτερα για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η του Μάη 1944.

Επίσης, συχνά μαθητές σχολείων με τους καθηγητές τους πηγαίνουν για να προσκυνήσουν σ' αυτά τα αιματοπότιστα χώματα, όπου αγωνιστές, μέλη της ΠΕΑΕΑ και του δήμου, τους υποδέχονται, τους ξεναγούν, τους περιγράφουν τον ηρωισμό των θυμάτων και το πόσο με τη θυσία τους συμβάλανε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Η 5η του Οκτώβρη δεν είναι επέτειος κάποιου γεγονότος. Απλώς είναι μια εβδομάδα προ των εκλογών και είναι φυσικό να υποθέσει κανείς, ότι το να πάει εκεί ο Μ. Γλέζος μόνος του, με τα κανάλια, είναι μια προεκλογική κίνηση.

Ομως, ο Μ. Γλέζος πριν φτάσει στον τόπο των εκτελέσεων πέρασε πλάι από μια μάντρα, μέσα στην οποία είναι ακουμπισμένο και τυλιγμένο με νάιλον ένα μεγαλοπρεπές ορειχάλκινο γλυπτό, ύψους 7 μέτρων. Το γλυπτό αυτό έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Φανακίδη, που πήρε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό, στον οποίο είχαν λάβει μέρος γνωστοί γλύπτες από όλη την Ελλάδα.

Αυτό, λοιπόν, το μνημείο παραμένει χρόνια μέσα στη μάντρα, γιατί η Σκοπευτική Εταιρία, που φέρεται ως ιδιοκτήτης του χώρου των εκτελέσεων και της γύρω περιοχής, δεν επιτρέπει να στηθεί για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών του Σκοπευτηρίου. Γι' αυτή την αθλιότητα που καμία μεταπολεμική κυβέρνηση της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Ευρώπης δε θα την ανεχόταν, ο ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, η οποία μάλιστα όταν πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής, μαζί με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και Καισαριανιώτες επιχείρησε, παρά τις απαγορεύσεις, να τοποθετήσει το μνημείο στην είσοδο του τόπου εκτελέσεων, η κυβέρνηση έστειλε πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ, με κράνη και μάσκες για να εμποδίσει την πραγματοποίηση αυτού του πατριωτικού χρέους.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ο μεν δήμαρχος να σύρεται στα δικαστήρια, το δε μνημείο να παραμένει πάντα, ποιος ξέρει για πόσα ακόμη χρόνια, ακουμπισμένο και τυλιγμένο στα νάιλον στη μάντρα και να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η μνήμη των εκατοντάδων πατριωτών που εκτελέστηκαν τραγουδώντας ή ζητωκραυγάζοντας στο Σκοπευτήριο.

Ο Μ. Γλέζος στη δήλωση που έκανε στα κανάλια μετά την κατάθεση των λουλουδιών δεν ανέφερε τίποτα για όλα αυτά. Γιατί; Δεν αισθάνθηκε ντροπή όταν για να επισκεφτεί τον τόπο εκτελέσεων χρειάστηκε να ζητήσει το κλειδί από τη Σκοπευτική Εταιρία;

Ακόμα ο Μ. Γλέζος θα πρέπει να αναλογιστεί ότι ενώ η κυβέρνηση του κ. Σημίτη προσβάλλει μ' αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των νεκρών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και αντιμετωπίζει με τόση αδιαλλαξία και υπεροψία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, το δήμαρχο και το λαό της Καισαριανής, ο ΣΥΝ, το κόμμα που στηρίζει και ψηφίζει τον Μ. Γλέζο, συνεργάζεται μαζί της στενά με κοινούς υποψήφιους δημάρχους ή νομάρχες σε πολλούς δήμους και νομαρχίες της χώρας...


Του
Φοίβου ΤΣΕΚΕΡΗ*
*Ο Φ. Τσέκερης είναι γενικος γραμματέας της ΠΕΑΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ