Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Η αποθέωση της εμπορευματοποίησης...
  • Το πρόγραμμα εμπορίας προϊόντων με ολυμπιακά σήματα παρουσίασε χτες η «Αθήνα 2004»
  • Τζίρος 100 δισ. δραχμές από ρούχα, μαγιό, τσάντες, αναμνηστικά, κοσμήματα και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί με το στεφάνι ελιάς...

Μαγιό, τσάντες, κοσμήματα και δεκάδες άλλα είδη με το κλαδί της ελιάς, σύμβολο του αρχαίου αθάνατου πνεύματος και του Ολυμπιακού ιδεώδους, σε... εμφανή σημεία, θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά σε μερικούς μήνες! Πιστή στους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για Ολυμπιακούς Αγώνες άκρως εμπορευματοποιημένους, η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» παρουσίασε χτες τα «χρυσοφόρα» σχέδιά της για το «Πρόγραμμα εμπορίας προϊόντων με ολυμπιακά σήματα». Ενα πρόγραμμα που ενέκρινε -με μεγάλη βέβαια χαρά - και η ΔΟΕ, αφού ο αναμενόμενος τζίρος θα φτάσει συνολικά τα 100 δισ. δραχμές, από τα οποία, τα 12 δισ. θα μπουν στα ταμεία της «Αθήνα 2004» και ένα σημαντικό ποσοστό θα πάει στη... Λοζάνη.

Στην ελληνική αγορά θα κυκλοφορήσουν 100 διαφορετικά είδη (μαγιό, αθλητικά ρούχα, πήλινα και πορσελάνινα αντικείμενα, γραφική ύλη, τσάντες, κοσμήματα, σήματα, καρφίτσες κ.ά.). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Αθήνα 2004», τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε 3 - 3,5 μήνες και το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους, έως το καλοκαίρι δηλαδή του 2001. Οταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το κύριο πρόγραμμα μέχρι δηλαδή το 2004.

Στα τέλη της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Μάρκετινγκ της εταιρίας Γ. Μπόλο, που παρουσίασε χτες στο Ζάππειο το πρόγραμμα, θα προκηρυχτούν τέσσερις διαφορετικοί κλειστοί διεθνείς διαγωνισμοί για το πρόγραμμα. Ο πρώτος θα αφορά την εξασφάλιση των συστημάτων ασφαλείας για την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων, ο δεύτερος το σχεδιασμό τους, ο τρίτος την παραγωγή και διανομή τους και ο τέταρτος το σχεδιασμό και διανομή κοσμημάτων με το Ολυμπιακό Σήμα. Τα προϊόντα θα πωλούνται για ένα χρόνο μόνο στην Ελλάδα και έπειτα στην παγκόσμια αγορά.

Βέβαια, ΔΟΕ και «Αθήνα 2004» φρόντισαν να διεξαγάγουν τους διαγωνισμούς με δυσμενείς όρους για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί - όπως είπε ο κ. Μπόλος - ορισμένα από τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι: το μέγεθος της εταιρίας, η οργάνωση και η εμπειρία...

Η Επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω διαγωνισμών θα συγκροτηθεί από τέσσερα μέλη του ΔΣ της εταιρίας και τον Γ. Μπόλο.

Η ελιά και στο χιλιάρικο!

Εκτός όμως από τα παραπάνω και πάντα μέσα στα πλαίσια της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης οικονομικής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των αγώνων, η «Αθήνα 2004» ανακοίνωσε και την κυκλοφορία χαρτονομίσματος των 1.000 δραχμών με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων! Η συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει κλείσει και έτσι, τον Οκτώβρη του 2000, αναμένεται να κυκλοφορήσουν συνολικά 9 εκατομμύρια χαρτονομίσματα (9 δισ. δραχμές). Σύμφωνα με τον Γ. Μπόλο, το «ολυμπιακό χιλιάρικο» θα είναι το τελευταίο ελληνικό χαρτονόμισμα πριν την κυκλοφορία του «Ευρώ». Θα κυκλοφορήσουν τρία διαφορετικά χαρτονομίσματα που θα απεικονίζουν: το πρώτο παράσταση από τους αρχαίους αγώνες στην Ολυμπία, το δεύτερο την αναβίωση των αγώνων το 1896 και το τρίτο τους αγώνες του 2004. Οπως είπε ο Γ. Μπόλος, η ΔΟΕ ενθουσιάστηκε από αυτήν την ιδέα. Αλλωστε, τα οικονομικά οφέλη θα είναι αρκετά. Οσα χαρτονομίσματα δεν επιστραφούν στην τράπεζα για να αποσυρθούν, θα είναι καθαρό κέρδος για την «Αθήνα 2004»..

Κατά τα άλλα, χτες συνεδρίασε το ΔΣ της εταιρίας που αποφάσισε να γίνει συμφωνία με την «Ολυμπιακή» για το ταξίδι της αποστολής (150 άτομα) στο Σίδνεϊ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στο Ζάππειο ψάχνουν τον αντικαταστάτη του Π. Φασούλα για τον τομέα εθελοντισμού, ύστερα από την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην μπασκετμπολίστας είχε αναλάβει τον τομέα του εθελοντισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ